AGIA NAPA - KYPROS - HOTELLITLENNOTMATKAT.FI

AGIA NAPA KYPROS MATKATIETOA JA LOMAKUVIA

HUOM! Matkakohteita, tietoa, kuvia ja tarjouksia on runsaasti, joten koko sivun latautuminen saattaa kestää parikymmentä sekuntia tavallista pidempään ... hyvää kannattaa odottaa ...

Matkatarjouksia

Hotellitarjouksia

Lentotarjouksia

Lisää suosikkeihisi!

Matkatoimistoja

AGIA NAPA

kuva Agia Napa uimaranta Kypros loma matka
Agia Napan uimaranta - Kypros

Agia Napa (Ayia Napa, turkiksi: Aya Napa) on rantalomakeskus ja Famagustan alueen kaupunki Kyproksen saaren itäreunalla. Kypros on Välimeren kolmanneksi suurin saari Sisilian ja Sardinian jälkeen. Saaren leveys idästä länteen on 240 kilometriä ja pituus pohjoisesta etelään 100 kilometriä. Kypros sijaitsee Välimeren itäosassa Turkin alapuolella samalla leveysasteella Afrikan mantereella olevan Tunisian kanssa, joten Kyproksen saarella on kesäistä lämpöä yleensä vielä marraskuussakin. Kyproksen asukasluku on noin 860 000 ja pinta-ala on 9251 km². Kyproksen tärkeimpiä kaupunkeja ovat pääkaupunki Nikosia (noin 225 000 asukasta), Larnaka (noin 80 000 asukasta), Limassol (noin 180 000 asukasta) ja Pafos (noin 53 000 asukasta). Kyprokselta on matkaa Turkkiin 75 kilometriä, Egyptiin 300 kilometriä, Syyriaan 105 kilometriä ja Kreikan Rhodokselle noin 380 kilometriä.

kartta Agia Napa Kypros sijainti
Kypros - sijainti

Agia Napa sijaitsee Kyproksen itäosassa lähellä Cape Grecon niemeä Famagusta etelään ja muodostaa osan laajemmasta Kokkinochorian alueesta. Agia Napa on noin kahdeksan kilometrin päässä lapsiperheiden suosikkilomakohteesta Protarasista. Viime vuosina Agia Napasta on tullut Ibizan, Riminin ja Mykonoksen kaltainen "bailulomakohde". Agia Napan asukasluku on 1500, mutta kesäisin matkailusesongin aikana kaupungin asukasluku on jopa 20 500 asukasta. Agia Napan lähimmät lentokentät sijaitsevat 41 kilometrin päässä Larnakan laitaosissa ja 175 kilometrin päässä Pafoksessa. Agia Napasta on matkaa Kyproksen pääkaupunkiin Nikosiaan 80 kilometriä ja Limassoliin 107 kilometriä.

kartta Agia Napa Kypros sijainti
Kypros - Agia Napa

Agia Napan syntyyn ja historiaan liittyy paikallinen tarina. Tarinan mukaan saalistaan takaa-ajamassa ollut metsästäjä löysi sattumalta Agia Napan alueella olevasta luolasta Neitsyt Mariaa esittävän ikonin. Löydön jälkeen Neitsyt Marian ikonia alettiin kutsua Napan Neitsyt Mariaksi ja lopulta ikonin nimi lyhennettiin nykyisin käytössä olevaksi Agia Napaksi. Luolan ympärille rakennettiin vuonna 1500 Agia Napan Neitsyt Marian kunniaksi kaunis venetsialainen luostari. Paikallisen perimätiedon mukaan vuoteen 1790 asti kukaan ei ollut asunut Agia Napan luostarin läheisyydessä. Ensimmäiset asukkaat, jotka tulivat ja asettuivat asumaan alueelle, olivat 20 miestä Kreikasta Salonicasta ja niin syntyi Agia Napan kylä. Agia Napan luostari on tunnetuin nähtävyys Agia Napan alueella. Kylän keskustassa oleva luostari edustaa aikaa, jolloin Agia Napa oli vain pieni rauhallinen kalastajakylä. Vielä aikaisemmin antiikin aikoina luostaria ja kylää ympäröi tiheä metsä, jossa liikkui naapurikylien metsästäjiä.

Agia Napan luostari Kypros Ayia Napa
Kypros - Agia Napan luostari

Agia Napa kuuluu Kyprokseen. Kypros on tunnettu jo antiikin ajoista lähtien kuparistaan ja maan kreikkalaisesta nimestä juontuu kuparin suomenkielinen nimi. Nykyään kuitenkin maan kupariesiintymät on käytetty loppuun ja maan tärkeimmät luonnonvarat ovat asbesti, kipsi, marmori ja meripihka. Kyproksen pääelinkeinot ovat teollisuus ja maatalous. Maatalous keskittyy perunan, sitrushedelmien, viinirypäleiden ja pienimuotoisesti viljan viljelyyn sekä karjan kasvatukseen. Tärkeimmät teollisuustuotteet ovat savukkeet, viini, vaatteet, kengät ja sementti. Maan merkittävimmät vientituotteet ovat hedelmät ja tekstiilit. Kyproksen väestö jakautuu kielellisesti ja uskonnollisesti kreikkaa puhuviin ortodokseihin ja turkkia puhuviin muslimeihin. Kreikkalaisella puolella on lisäksi tuhatkunta arabiaa puhuvaa kreikkalaista asukasta. Kyproksen viralliset kielet ovat kreikka ja turkki, tosin maassa pärjää hyvin myös pelkällä englannilla. Kyproksen kreikka on oma murteensa, joka eroaa varsin paljon varsinaisesta kreikan kielestä. Kyproksen tasavallan rahayksikkö on euro.

kuva Kypros lippu
Kypros - lippu

Agia Napassa on paljon upeita hiekkarantoja, joissa voi harrastaa monenlaista vesiurheilua kuten vesihiihtoa, purjelautailua, melontaa, laitesukellusta ja pikaveneilyä. Kaikilla Agia Napan hiekkarannoilla on EU:n sininen lippu, joka on todiste rantojen puhtaudesta ja hyvistä palveluista. Agia Napan vilkkain hiekkaranta on Nissi Beach, joka on erityisesti nuorten suosiossa. Agia Napan pisin hiekkaranta on Harbour Beach, joka on rauhallinen lapsiperheille sopiva hiekkaranta. New Golden Bay (Landa Beach) on melko rauhallinen hiekkaranta, jossa on mahdollista harrastaa monenlaista toimintaa. Useimmat Agia Napan hotelleista ja huoneistoista sijaitsevat Nissi Roadilla.

kuva Agia Napa uimaranta Kypros hiekkaranta loma matka
Kypros - Agia Napan hiekkaranta

Agia Napan ilta- ja yöelämä on vilkasta ja runsasta. Kaupungista löytyy paljon erilaisia musiikki-, karaoke- ja urheilubaareja sekä diskoja. Kyproksella nautitaan päivällinen vasta illalla kymmenen aikoihin ja sen jälkeen ilta jatkuu usein baareissa tai diskoissa. Agia Napasta löytyy myös bouzouki-baareja, joissa voi tanssia perinteisen kyproslaisen musiikin tahdissa.

kuva Agia Napa bouzouki soitin Kypros matkat
Bouzouki-soitin

Rantaelämän, viihteen ja juhlinnan lomassa kannattaa tutustua myös laajemmin Kyproksen saareen sekä sen moniin antiikinaikaisiin ja keskiaikaisiin nähtävyyksiin. Kyprokselta löytyy useita luonnonkauniita vaelluskohteita kuten Karpasian niemi Pohjois-Kyproksella ja Troodos-vuoristo Kyproksen länsiosassa. Troodos on Kyproksen suurin vuoristo, jonka korkein huippu on 1952 metriin kohoava Olympus. Troodosissa voi kesäisin vaellella mäntymetsissä ja talvisin hiihtää. Vuorilla sijaitsee myös useita kuuluisia lomakohteita, bysanttilaisia luostareita ja kirkkoja, joissa on upeita freskoja ja ikoneita. Alueella voi vierailla yhteensä kymmenessä kirkossa, jotka kuuluvat kaikki UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

kuva bysanttilainen kirkko Troodos-vuoristo Agia Napa Kypros matka
Bysanttilainen kirkko
Kypros - Troodos-vuoristo

Kyproksen historia on mielenkiintoinen ja saarella on monia historiallisia nähtävyyksiä. Tarinan mukaan kreikkalainen rakkaudenjumalatar Afrodite syntyi meren aalloista ja astui maihin Kyproksen saarella. Kyproksen kaupungeista erityisesti Pafos on kuin suuri ulkoilmamuseo, jossa on paljon nähtävää kuten Afroditen temppeli, kaivauksissa löytyneen antiikin kaupungin Nea Paphoksen rauniot upeine roomalaisine mosaiikkeineen ja Pafoksen ulkopuolella oleva Afroditen Petra tou Romiou -kallio sekä 300-luvulta ennen Kristusta oleva maanalainen kuninkaiden hautalabyrintti. Petra tou Romiou -kalliota pidetään Afroditen syntymäpaikkana, jolle tarinan mukaan Afrodite nousi tarunomaisesti kuohuavasta merestä.

Afroditen Petra tou Romiou kallio Kypros Pafos matka
Afroditen Petra tou Romiou -kallio
Kypros - Pafos

Kyproksessa sijaitsee lauhkea Välimeren ilmasto, jonka myötä talvet ovat sateisia ja viileitä, ja kesät kuivia ja lämpimiä. Meren läheisyys tasapainottaa ilmastoa sen verran, ettei saarella ole kesäisin niin kuuma kuin mantereella. Kypros sijaitsee samalla leveysasteella Afrikan mantereella olevan Tunisian kanssa, joten Kyproksen saaren ilmasto on miellyttävän lämmintä ympäri vuoden. Kesäistä lämpöä riittää Kyproksella yleensä vielä marraskuussakin. Lämpimintä Kyproksella on touko- ja lokakuun välisellä ajalla, jolloin päivän ylimmät lämpötilat ovat noin 29-33 astetta. Talvisin lämmintä on noin 15-20 astetta, talvisin on myös sateisinta.

Kypros Agia Napa sää tällä hetkellä
ja lähipäivien sääennuste


Kypros Agia Napa sää - keskimääräiset lämpötilat
Agia Napa Kypros sää
keskimääräiset lämpötilat

Halumi tai halloumi-juusto on peräisin Kyprokselta, jossa sitä valmistettiin ensin keskiajalla. Myöhemmin juusto levisi myös kaikkialle Lähi-itään. Halloumia tarjotaan tavallisesti alkupalaksi viipaleina joko tuoreena tai grillattuna.

kyproslainen halloumi-juusto kypros ruoka kyproslainen keittiö
Kyproslainen halloumi-juusto

Kyproksen kalaruokiin kuuluu kalmaria, mustekalaa, punaista meriharjusta ja meriahventa. Salaateissa käytetään kurkkua ja tomaattia. Vihannesten valmistuksessa käytetään oliiviöljyä ja perunoita, persiljaa, säilöttyä kukkakaalia, punajuurta ja parsaa. Liha marinoidaan kuivatussa korianterissa, siemenissä ja viinissä sekä lopulta kuivatetaan ja savustetaan. Liharuoaksi tarjotaan lountzaa eli savustettua sianlihapaistia, hiilellä grillattua lammasta, souvlakia eli hiilen päällä kypsytettyä sianlihaa tai kanaa sekä jauhelihasta valmistettua seftalia. Leivän vaihtoehtona tarjotaan usein bulguria eli rikottuja vehnänjyviä.

kreikkalainen souvlaki Kypros keittiö kyproslainen ruoka
Kreikkalainen souvlaki - Kypros

Kyproslaisessa keittiössä käytetään paljon tuoreita vihanneksia ja hedelmiä. Säännöllisesti käytettäviä vihanneksia ovat kesäkurpitsat, vihreät pippurit, okra, vihreät pavut, artisokat, porkkanat, tomaatit, kurkut, lehtisalaatti, viinirypäleen lehdet ja palkokasvit kuten pavut, härkäpavut, herneet, kahviherneet ja linssit. Yleisimpiä hedelmiä ja pähkinöitä ovat päärynät, omenat, viinirypäleet, appelsiinit, mandariinit, nektariinit, karhunvatukat, kirsikka, mansikat, viikunat, vesimeloni, meloni, avokado, sitruuna, pistaasipähkinä, manteli, kastanja, saksanpähkinä ja pähkinä.

raakoja okranpalkoja loma ruoka kyproksella
Raakoja okranpalkoja

Agia Napa sopii lomakohteeksi etenkin kaikille auringosta, rantaelämästä, juhlimisesta ja erilaisista urheiluaktiviteeteista pitäville. Lapsiperheille löytyy kuusi kilometriä Agia Napan ulkopuolelta suuri Waterworld-teemavesipuisto, jossa on Kreikan mytologian mukaan nimettyjä vesiliukumäkiä ja isoja uima-altaita. Agia Napassa on hyvät ostosmahdollisuudet ja hintataso on suunnilleen sama kuin Suomessa. Jotkut tuotteet kuten silmälasit, kengät, pehmeät matkalaukut ja nahkavaatteet ovat vähän edullisempia kuin Suomessa. Kyprokselle lentää Helsingistä reilu neljä tuntia. Matka Larnakan lentokentältä Agia Napaan kestää noin 45 minuuttia. Kyproksella ja Suomella on sama aika.

Suomi
Kypros

AGIA NAPA HOTELLIT JA MAJOITUS

Hotellit lennot matkat etusivu

Hotellit lennot matkat keskustelu

Hotellit lennot matkat tarjous

Lisää suosikkeihisi!

Matkakohteita

Agia Napa / Kypros

Alanya / Turkki

Albufeira / Algarve / Portugali

Alcudia / Mallorca / Espanja

Algarve / Portugali

Alghero / Sardinia / Italia

Alicante / Costa Blanca / Espanja

Azorit / Portugali

Bad Gastein / Alpit / Itävalta

Boa Vista / Kap Verde

Branco / Kap Verde

Brava / Kap Verde

Cabrera / Mallorca / Espanja

Chamonix / Alpit / Ranska

Chinijon saaristomeri / Kanariansaaret / Espanja

Cima / Kap Verde

Comino / Malta

Corvo / Azorit / Portugali

Desertassaaret / Madeira / Portugali

Djerba / Tunisia

Dubai / Yhdistyneet Arabiemiirikunnat

Eilat / Israel

El Hierro / Kanariansaaret / Espanja

Faial / Azorit / Portugali

Flachau / Alpit / Itävalta

Flores / Azorit / Portugali

Fogo / Kap Verde

Formentera / Mallorca / Espanja

Fuengirola / Costa del Sol / Espanja

Fuerteventura / Kanariansaaret / Espanja

Gardajärvi / Italia

Gozo / Malta

Graciosa / Azorit / Portugali

Gran Canaria / Kanariansaaret / Espanja

Grande / Kap Verde

Hania / Kreeta / Kreikka

Havanna / Karibian saaret / Kuuba

Helsinki / Suomi

Hurghada / Egypti

Ixia / Rodos / Kreikka

Ibiza / Mallorca / Espanja

Kanariansaaret / Espanja

Kap Verde / Kap Verden tasavalta

Kreeta / Kreikka

Kultahietikko / Bulgaria

Kööpenhamina / Tanska

La Gomera / Kanariansaaret / Espanja

La Palma / Kanariansaaret / Espanja

Lanzarote / Kanariansaaret / Espanja

Larnaka / Kypros

Lontoo / Englanti

Madeira / Portugali

Maio / Kap Verde

Malaga / Costa del Sol / Espanja

Mallorca / Espanja

Malta / Maltan tasavalta

Menorca / Mallorca / Espanja

Monte Gordo / Algarve / Portugali

Nabq Bay / Sharm el Sheikh / Egypti

New York / Yhdysvallat / USA

Obertauern / Alpit / Itävalta

Oslo / Norja

Pariisi / Ranska

Phuket / Thaimaa

Pico / Azorit / Portugali

Pietari / Venäjä

Porto Santo / Madeira / Portugali

Praha / Tsekki

Raso / Kap Verde

Reykjavik / Islanti

Rodos / Kreikka

Saalbach-Hinterglemm / Itävalta

Sal / Kap Verde

Santa Luzia / Kap Verde

Santa Maria / Azorit / Portugali

Santiago / Kap Verde

Santo Antão / Kap Verde

São Jorge / Azorit / Portugali

São Miguel / Azorit / Portugali

São Nicolau / Kap Verde

São Tiaco / Kap Verde

São Vicente / Kap Verde

Sardinia / Italia

Schladming / Alpit / Itävalta

Selvegenssaaret / Madeira / Portugali

Seychellit / Seychellien tasavalta

Sharjah / Arabiemiraatit

Sharm el Sheikh / Egypti

Sousse / Tunisia

Sunny Beach / Bulgaria

Tallinna / Viro

Teneriffa / Kanariansaaret / Espanja

Terceira / Azorit / Portugali

Torremolinos / Costa del Sol / Espanja

Torrevieja / Costa Blanca / Espanja

Tukholma / Ruotsi

Varadero / Karibian saaret / Kuuba

Victoria / Seychellit

Zakynthos / Kreikka

Tulli

Matkarokotukset

Matkaoppaat

Lehti tai kirja matkalukemiseksi?

Halvat hotellit lennot ja matkat

Hotellit lennot matkat

Matkakohteita

Agia Napa / Kypros

Alanya / Turkki

Albufeira / Algarve / Portugali

Alcudia / Mallorca / Espanja

Algarve / Portugali

Alghero / Sardinia / Italia

Alicante / Costa Blanca / Espanja

Azorit / Portugali

Bad Gastein / Alpit / Itävalta

Boa Vista / Kap Verde

Branco / Kap Verde

Brava / Kap Verde

Cabrera / Mallorca / Espanja

Chamonix / Alpit / Ranska

Chinijon saaristomeri / Kanariansaaret / Espanja

Cima / Kap Verde

Comino / Malta

Corvo / Azorit / Portugali

Desertassaaret / Madeira / Portugali

Djerba / Tunisia

Dubai / Yhdistyneet Arabiemiirikunnat

Eilat / Israel

El Hierro / Kanariansaaret / Espanja

Faial / Azorit / Portugali

Flachau / Alpit / Itävalta

Flores / Azorit / Portugali

Fogo / Kap Verde

Formentera / Mallorca / Espanja

Fuengirola / Costa del Sol / Espanja

Fuerteventura / Kanariansaaret / Espanja

Gardajärvi / Italia

Gozo / Malta

Graciosa / Azorit / Portugali

Gran Canaria / Kanariansaaret / Espanja

Grande / Kap Verde

Hania / Kreeta / Kreikka

Havanna / Karibian saaret / Kuuba

Helsinki / Suomi

Hurghada / Egypti

Ixia / Rodos / Kreikka

Ibiza / Mallorca / Espanja

Kanariansaaret / Espanja

Kap Verde / Kap Verden tasavalta

Kreeta / Kreikka

Kultahietikko / Bulgaria

Kööpenhamina / Tanska

La Gomera / Kanariansaaret / Espanja

La Palma / Kanariansaaret / Espanja

Lanzarote / Kanariansaaret / Espanja

Larnaka / Kypros

Lontoo / Englanti

Madeira / Portugali

Maio / Kap Verde

Malaga / Costa del Sol / Espanja

Mallorca / Espanja

Malta / Maltan tasavalta

Menorca / Mallorca / Espanja

Monte Gordo / Algarve / Portugali

Nabq Bay / Sharm el Sheikh / Egypti

New York / Yhdysvallat / USA

Obertauern / Alpit / Itävalta

Oslo / Norja

Pariisi / Ranska

Phuket / Thaimaa

Pico / Azorit / Portugali

Pietari / Venäjä

Porto Santo / Madeira / Portugali

Praha / Tsekki

Raso / Kap Verde

Reykjavik / Islanti

Rodos / Kreikka

Saalbach-Hinterglemm / Itävalta

Sal / Kap Verde

Santa Luzia / Kap Verde

Santa Maria / Azorit / Portugali

Santiago / Kap Verde

Santo Antão / Kap Verde

São Jorge / Azorit / Portugali

São Miguel / Azorit / Portugali

São Nicolau / Kap Verde

São Tiaco / Kap Verde

São Vicente / Kap Verde

Sardinia / Italia

Schladming / Alpit / Itävalta

Selvegenssaaret / Madeira / Portugali

Seychellit / Seychellien tasavalta

Sharjah / Arabiemiraatit

Sharm el Sheikh / Egypti

Sousse / Tunisia

Sunny Beach / Bulgaria

Tallinna / Viro

Teneriffa / Kanariansaaret / Espanja

Terceira / Azorit / Portugali

Torremolinos / Costa del Sol / Espanja

Torrevieja / Costa Blanca / Espanja

Tukholma / Ruotsi

Varadero / Karibian saaret / Kuuba

Victoria / Seychellit

Zakynthos / Kreikka

Halvat hotellit lennot ja matkat

Lisää suosikkeihisi!

SÄÄSTÄ RAHAA SÄÄSTÄ AIKAA SÄÄSTÄ VAIVAA

Matkailuaiheisia sivustoja, majoitusta ja online matkatoimistoja

Lomalle helposti ja edullisesti - varaa matka heti

Lisää Agia Napa kuvia ja Agia Napa matkakertomuksia:

Agia Napa kuvia, matkakokemuksia ja videoita - Pexels
Kuvia Kyprokselta ja Agia Napasta - Unsplash
Agia Napa Kypros kuvia - Google

Lähteet ja kuvat: Omat reissut / Wikipedia / Public Domain.

AGIA NAPA HOTELLIT AGIA NAPA LENNOT AGIA NAPA MATKAT

AGIA NAPA TIETOA JA KUVIA

Agia Napa. Tutustu ja ihastu Kyproksen Agia Napaan!

HotellitLennotMatkat.fi palveluun on kerätty Agia Napa tietoa ja Agia Napa kuvia.

Lähetä parannusehdotuksia, kysymyksiä tai vastaavaa. Yksityisyyden suoja. Kiitos!


GOOGLE TÄSMÄHAKU

Tulli

Matkarokotukset

Linkkejä

Matkaoppaat

Matkalukemista

Hotellit lennot matkat keskustelu

Kauneustrendit

Matkatarjouksia

Matkatoimistoja

Lentotarjouksia

Hotellitarjouksia

Lisää suosikkeihisi!

All rights reserved. Unauthorized copying of this page prohibited.