LONTOO - HOTELLITLENNOTMATKAT.FI

LONTOO MATKATIETOA JA LOMAKUVIA

HUOM! Matkakohteita, tietoa, kuvia ja tarjouksia on runsaasti, joten koko sivun latautuminen saattaa kestää parikymmentä sekuntia tavallista pidempään ... hyvää kannattaa odottaa ...

Matkatarjouksia

Hotellitarjouksia

Lentotarjouksia

Lisää suosikkeihisi!

Matkatoimistoja

STS Alppimatkat

Varaa rantahuviloita ja lomamökkejä ympäri maailman

LONTOO

kuva Englanti Lontoo Tower Bridge silta loma matka
Tower Bridge - Lontoo - Englanti

Lontoo on Yhdistyneen kuningaskunnan ja Englannin pääkaupunki Britteinsaarilla Atlantilla. Lontoon hallintoalue on Suur-Lontoo ja Lontoosta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä Suur-Lontoon kaupunkiseutua. Lontoo on yksi Euroopan suurimmista kaupungeista ja yksi maailman suurimmista finanssi-keskuksista. Lontoon asukasluku on noin 7,43 miljoonaa ja Lontoon koko ympäristön asukasluku on noin 12 miljoonaa. Lontoon pinta-ala on 1579 neliökilometriä. Lontoossa on paljon eri kulttuureita ja uskontoja ja siellä puhutaan yli 300 kieltä. Lontoo vaikuttaa vahvasti maailman politiikkaan, koulutukseen, viihteeseen, mediaan, muotiin, taiteeseen ja kulttuuriin. Lontoo on tärkeä turistikohde sekä kotimaan että ulkomaan matkailijoille. Lontoo on myös valittu isäntämaaksi vuoden 2012 kesäolympialaisille. Lontoosta on matkaa Brightoniin 85 kilometriä, Oxfordiin 90 kilometriä ja Cambridgeen 96 kilometriä.

kuva Englanti Lontoo sijainti kartta kuva
Englannin ja Lontoon sijainti

Suur-Lontoo on hallintoalue ja kreivikunta Englannissa. Se koostuu Lontoon Citystä, joka on noin 2,6 neliökilometrin kokoinen alue Suur-Lontoon keskustassa sekä Lontoon Cityn ympärillä olevista 32 kaupunkipiiristä. Suur-Lontoon hallintoelimenä toimii Suur-Lontoon yleishallintoviranomainen, jota johtaa pormestari yhdessä kaupunginvaltuuston kanssa. Sekä pormestari että valtuusto valitaan suorilla vaaleilla neljän vuoden vaalikaudeksi. Suur-Lontoon osat 1-33 ovat: 1. Lontoon City, 2. City of Westminster, 3. Kensington ja Chelsea, 4. Hammersmith ja Fulham, 5. Wandsworth, 6. Lambeth, 7. Southwark, 8. Tower Hamlets, 9. Hackney, 10 Islington, 11. Camden, 12. Brent, 13. Ealing, 14. Hounslow, 15. Richmond, 16. Kingston, 17. Merton, 18. Sutton, 19. Croydon, 20. Bromley, 21. Lewisham, 22. Greenwich, 23. Bexley, 24. Havering, 25. Barking ja Dagenham, 26. Redbridge, 27. Newham, 28. Waltham Forest, 29. Haringey, 30. Enfield, 31. Barnet, 32. Harrow 33. Hillingdon.

kuva Englanti Lontoo Suur-Lontoon hallintoalue
Suur-Lontoon hallintoalue

Lontoo on hyvin kansainvälinen kaupunki monine kulttuureineen ja uskontoineen. Monikulttuurisuus näkyy ja kuuluu Lontoon kaduilla. Lontoota kutsutaan usein maailman monikielisimmäksi kaupungiksi, sillä Lontoossa puhutaan yli 300 kieltä ja yli 30 prosenttia Lontoon koululaisista puhuu kotonaan jotain muuta kieltä kuin englantia. Lontoon väestöstä 71 % luokitellaan "valkoisiksi." "Brittivalkoisia" on 60 %. Noin kymmenes väestöstä on intialaisia, pakistanilaisia, bangladeshilaisia tai muita kaakkoisaasialaisia. Väestöstä 11 % on mustia, joista 5,5 % "afrikkalaisia mustia" ja 5 % "karibialaisia mustia" sekä 1 % on kiinalaisia. Asukkaista 21,8 % on syntynyt Euroopan unionin ulkopuolella. Suurin ulkomaalaisryhmä ovat irlantilaiset. Lontoon suurimmat uskonnolliset ryhmät ovat eri kristityt 58,2 %, uskontokuntiin kuulumattomat 15,8 %, muslimit 7,2 %, hindut 4,1 %, juutalaiset 2,1 % ja sikhit 1,5 %. Lontoon virallinen valuutta on englannin punta. Yksi euro on noin 0,90 puntaa.

Englannin lippu Lontoon vaakuna
Englannin lippu Lontoon vaakuna

Roomalaiset perustivat Lontoon noin vuonna 50 jälkeen ajanlaskumme alun. Kaupungin englanninkielisen nimen London arvellaan tulleen latinankielisestä nimestä Londinium. Linnoitettu Londinium oli Rooman Britannian provinssin tärkein kaupunki. Kuningatar Boudican johtama ikeenien kelttiheimo poltti Londiniumin noin vuonna 61 maan tasalle. Londinium niminen kaupunki pysyi roomalaisten hallussa aina vuoteen 410, jolloin sen ottivat haltuunsa anglosaksit ja normannit. He loivat kaupungista tärkeän kauppapaikan ja Englannin pääkaupunki siirrettiin Winchesteristä nykyiselle paikalleen. Lontoon suurpalo tuhosi vuonna 1666 suuren osan kaupunkia ja sen uudelleenrakennus kesti yli 10 vuotta. Myös kulkutaudit koettelivat Lontoota kuten muitakin Euroopan suurkaupunkeja 1300- ja 1600-luvuilla. Lontoon kasvu kiihtyi 1700-luvulla ja 1800-luvun alussa se oli jo maailman suurimpia kaupunkeja. Lontoon kaupunkikuvaa muokkasivat toisessa maailmansodassa Luftwaffen raskaat ilmapommitukset. Ne surmasivat yli 30 000 lontoolaista ja jälleenrakennus kesti 1970-luvulle saakka.

kuva Englanti Lontoo Boudican patsas loma matka
Lontoo - Westminster Pier - Boudican patsas

Kaikki Lontoon kaupunginosat eroavat selvästi toisistaan, sillä Rooman valtakunnan perustama Lontoo muodostui pienistä kylistä, jotka vasta myöhemmin yhdistyivät Suur-Lontooksi. Lontoon kaupungin vanhin osa Lontoon City tunnetaan liike-elämän keskuksena. Lontoon City sijaitsee Thames-joen pohjoisrannalla. Keskellä Lontoon Cityä sijaitsee St Paulin katedraali ja Cityn itärajalla Towerin linna. Thamesin pohjoispuolella ja Cityn itäpuolella olevat Lontoon kaupunginosat tunnetaan yhteisnimellä East End ja Cityn länsipuolella olevat kaupunginosat nimellä West End.

Englanti Lontoo kartta
Lontoon kartta

Lontoon West Endin keskeisimmän osan muodostaa välittömästi Cityn länsipuolella sijaitseva Westminster. Citystä länteen johtavat Fleet Street ja sen jatkeena oleva Strand. Strand-katu päättyy Westminsterin suurimmalle aukiolle Trafalgar Squarelle, jonka laidalla on taidemuseo National Gallery. Sieltä johtaa The Mall -katu länteen Englannin kuningashuoneen eli Buckinghamin palatsin edustalle sekä Whitehall-katu etelään kohti parlamenttitaloa eli Westminsterin palatsia sekä Westminster Abbeytä. Whitehallin ja sen poikkikatujen kuten Downing Streetin varrella sijaitsevat Ison-Britannian tärkeimmät hallintorakennukset. Westminsterin pohjoisosassa on huomattavia kauppakatuja, joista suurimpia ovat toisensa kohtisuorasti leikkaavat Oxford Street ja Regent Street. Oxford Street johtaa Cityn pohjoislaidalta Hyde Parkin laidalle ja Regent Street Pall Mallilta Piccadilly Circus -aukion ohi kohti Regent's Parkia, jossa on myös Lontoon eläintarha.

Englanti matka kuva Lontoon Buckinghamin palatsi The Mall -kadulta, etualalla Victorian monumentti
Lontoossa sijaitseva Englannin kuningashuone
Buckinghamin palatsi ja Victoria-monumentti

Lontoon East End sijaitsee Lontoon Cityn itäpuolella. East End on vanhastaan ollut etupäässä työväestön asuinaluetta, mutta nykyään sinne on ryhdytty rakentamaan modernia kaupunginosaa. Thamesin eteläpuolella vastapäätä Cityä on Southwarkin kaupunginosa. Sieltä johtavat Cityyn useat sillat, joista tunnetuimpia ovat London Bridge ja aivan Cityn itälaidan kohdalla sijaitseva Tower Bridge. Noin kymmenen kilometriä lähempänä Thamesin suuta sen etelärannalla on Greenwich, jossa sijaitsevat merimuseo ja vanha kuninkaallinen tähtitorni Royal Greenwich Observatory, jonka mukaan maailman pituuspiirit ja aikavyöhykkeet on määritelty. Tähtitornissa on pallo, jonka avulla annetaan aikamerkki laskemalla pallo määräaikana alas.

Englanti Lontoo london royal greenwich observatory matkakuva greenwichin tähtitornista
Lontoon kuninkaallinen tähtitorni
Royal Greenwich Observatory

Lontoon julkinen liikenneverkko on maailman laajin. Englannissa ja siten myös Lontoossa liikenne on vasemmanpuoleinen. Lontoon taksit ovat mustan värisiä ja kuljettajat hyvin ammattitaitoisia. Lontoossa on myös lukuisia polkupyörätakseja eli riksoja, jotka ovat aloittaneet pääosin tällä vuosituhannella. Kaupungin keskustan liikenneruuhkia on pyritty hillitsemään ruuhkaverolla, jonka mukaan jokaisen henkilöautolla keskustaan päivällä tulevan pitää maksaa päivittäinen kahdeksan punnan maksu. Kaupunkia halkoo myös kattava ja yleensä hiljaisia sivukatuja käyttävä polkupyöräreittien verkosto. Lontoon metro (underground tai tube) on lajissaan maailman vanhin ja se on ruuhka-aikoina varsinkin keskustassa tupaten täynnä. Metroverkosto koostuu kaikkiaan 12 linjasta: Bakerloo, Central, Circle, District, East London, Hammersmith & City, Jubilee, Metropolitan, Northern, Piccadilly, Victoria ja Waterloo & City. Jokaisella linjalla on oma tunnusvärinsä, joka on esillä niin asemilla kuin metrokartassa.

kuva Englanti Lontoon metrokartta
Lontoon metrokartta

Lontoossa on viisi kansainvälistä lentokenttää: Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton ja London City Airport, joista Heathrow on yksi maailman vilkkaimpia. Lontoon Heathrowin lentokenttä on maailman runsasliikenteisin lentokenttä kansainvälisten matkustajien lukumäärässä ja Lontoon ilmatila on maailman kaupunkikeskusten vilkkain. Lontoossa linja-autot ovat selvästi halvin, mutta samalla hitain julkinen kulkuväline. Lontoon linja-autoliikenne on erityisen hyvin tunnettu punaisista kaksikerroksisista busseistaan. Perinteinen kaksikerroksinen Routemaster-bussi otettiin pois käytöstä vuonna 2005 kahta turistilinjaa (numerot 9 ja 15) lukuun ottamatta. Routemasterit on korvannut modernimpi kalusto, johon kuuluu nivelbusseja ja kaksikerroksisia linja-autoja.

Englanti Lontoo kaksikerroksinen punainen bussi loma kuva
Lontoo - Kaksikerroksinen punainen bussi

Lontoossa on paljon vanhaa näyttävää arkkitehtuuria kuten valtavia museorakennuksia, hallintorakennuksia ja kirkkoja. Parlamenttitalo eli Westminsterin palatsi on uusgoottinen rakennus Thames-joen pohjoisrannalla Suur-Lontoon alueella sijaitsevassa Westminsterin kaupunginosassa. Yksi palatsin tunnetuimmista turistikohteista on sen kellotorni, jossa kuuluisa kello Big Ben sijaitsee. Parlamenttitalo on paikka, jossa Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin ylä- ja alahuone kokoontuvat. Palatsissa on yli tuhat huonetta, joista tärkeimmät ovat ylä- ja alahuoneen istuntosalit. Rakennuksessa on myös kirjastoja, ruokaloita, baareja ja kuntosaleja. Palatsi on tärkeä hallinnollisten tapahtumien kuten parlamentin avaamisen tapahtumapaikka. Parlamenttitalon lähistöllä Whitehallissa on muitakin hallintorakennuksia. Westminsterin palatsi, Westminster Abbey ja St. Margaret's -kirkko muodostavat Unescon maailmanperintökohteen.

kuva Englanti Lontoo Westminsterin palatsi ja Big Ben kellotorni
Parlamenttitalo
Westminsterin palatsi ja Big Ben kellotorni

Westminster Abbey on yli 900-vuotta vanha goottilaistyylinen kirkko Westminsterissä Suur-Lontoossa. Perimätiedon mukaan paikalle perustettiin ensimmäinen pyhäkkö vuonna 616 kalastajan nähtyä näyn Pyhästä Pietarista. Westminster Abbey on toiminut perinteisenä Englannin kuninkaallisten kruunajaisten ja hautajaisten paikkana. Vuonna 1066 pidettyjen Haraldin ja Vilhelm Valloittajan kruunajaisten jälkeen lähes kaikki Englannin monarkit on kruunattu Westminster Abbeyssä. Westminster Abbey toimi myös kuninkaiden hautapaikkana 1700-luvun alkuun ja Yrjö II:n aikaan asti, josta lähtien monarkit on haudattu Windsorin linnan kappeliin. Westminster Abbeyssä lepäävät muun muassa säveltäjä Georg Friedrich Händel sekä tiedemiehet Charles Darwin, Isaac Newton ja David Livingstone. Kirkon kuuluisin nähtävyys on kuitenkin Poet's Corner eli runoilijoiden nurkkaus, jonne on haudattu englantilaisen kirjallisuuden suurimpia nimiä muun muassa Robert Browning, Charles Dickens, Thomas Hardy ja Rudyard Kipling. Lisäksi Poet's Cornerissa on muistomerkkejä muualle haudatuille kirjailijoille kuten William Shakespearelle. Lontoon suurimpiin kirkkoihin kuten Westminster Abbeyhin ja St Paulin katedraaliin tutustuminen on maksullista.

kuva Englanti Lontoo Westminster Abbey
Lontoon Westminster Abbey -kirkko

Lontoon suurimmat ja vaikuttavimmat museot ovat British Museum, National Gallery ja Natural History Museum. Mielenkiintoisia museoita ovat myös muun muassa Sherlock Holmes -museo ja modernin taiteen museo Tate Modern. British Museum on Yhdistyneiden kuningaskuntien ja koko maailman suurimpia ja merkittävimpiä ihmiskunnan historian ja kulttuurin museoita. Museo perustettiin vuonna 1753. Museossa on yli seitsemän miljoonaa erilaista esinettä, jotka havainnollistavat kulttuurin kehitystä alkuajoista nykyaikaan. Monet esineistä on säilötty maan alle tilan puutteen vuoksi. British Museum on auki joka päivä aamu kymmenestä puoli kuuteen illalla. Museossa on myös ravintola, kahvila ja kolme matkamuistomyymälää. Englannissa sisäänpääsy useimpiin merkittävimpiin museoihin on ilmaista.

kuva Englannin kansallismuseo Lontoo london british museum
British Museum - kansallismuseo

National Gallery on vuonna 1824 perustettu taidemuseo, joka sijaitsee Trafalgar Squarella. National Gallerylla on laaja kokoelma eurooppalaista taidetta aina 1700-luvulle asti ja kokoelmaan kuuluu Englannin 1700-luvun taiteen osasto. Kokoelmiin kuuluu myös muun muassa Leonardo da Vincin Luolamadonna, Vincent van Goghin Auringonkukkia, Jan van Eyckin Giovanni Arnolfini, Georges Seuratin Kylpijät Asnieresissa sekä Tizianin Bacchus ja Ariadne. Lisäksi National Gallerystä löytyy suomalaisen Akseli Gallen-Kallelan teos Lake Keitele.

kuva Englanti Lontoo london national gallery kansallinen taidemuseo
London National Gallery - kansallinen taidemuseo

Natural History Museum on yksi kolmesta suuresta museosta Exhibition Roadin varrella Etelä-Kensingtonissa. Kaksi muuta museota ovat Science Museum sekä Victoria ja Albert Museum. Pääsisäänkäynti on Cromwell Roadilla. Natural History Museum avattiin vuonna 1756 ja nykyisellä paikallaan se on ollut vuodesta 1881. Museon kokoelmissa on noin 70 miljoonaa kappaletta erilaisia tavaroita elämän ja tieteen aihepiireistä. Pääkokoelmia on viisi: kasvitiede, hyönteistiede, geologia, paleontologia (maapallon muinaiseläimien ja muinaiskasvien jäännöksiä tutkiva tiede) sekä eläintiede. Museossa on myös villieläinpuutarha sisältäen alkuperäisiä eläin- ja kasvilajistoja. Natural History Museum on Euroopan arvostetuin systemaattisen biodiversiteettitutkimuksen keskus. Sen muita tutkimusalueita ovat muun muassa biolääketiede, maapallon kehitys, ekologiset prosessit, kasvi- ja eläinkunta sekä evoluutio.

kuva Englanti London Natural History Museum Lontoo luonnontieteellinen museo
London Natural History Museum
luonnontieteellinen museo

Lontoosta löytyy mielenkiintoinen keskiaikainen tornilinna Lontoon Tower, joka sijaitsee Lontoon Cityn itärajalla Thamesin pohjoisrannalla. Lontoon Tower kuuluu maailman kuuluisimpiin linnoihin ja turistinähtävyyksiin ja se tunnetaan erityisesti Englannin kruununjalokivien säilytyspaikkana. Vilhelm Valloittaja rakennutti vuoden 1078 tienoilla linnan ydinosan White Towerin suojaamaan Lontoota hyökkäyksiltä ja toimimaan kuninkaallisena palatsina. White Toweria ympäröivät Rikhard Leijonamielen rakennuttamat syvä vallihauta ja massiivinen kehämuuri, jossa on 13 tornia. Henrik III:n 1200-luvulla rakennuttamia linnan osia ovat Wakefield Tower ja Beauchamp Tower. Linnaan kuuluu lisäksi lukuisia eri aikoina tehtyjä rakennuksia.

kuva Englanti London Tower linna Lontoo linnoitus loma matka
London Tower - Lontoon linna

Lontoon Toweria on käytetty myös vankilana ylhäisölle ja uskonnollisille toisinajattelijoille. Linnassa ovat olleet vankeina muun muassa Rudolf Hess, Ranskan Juhana II, Englannin Henrik VI ja Irlannin itsenäisyysliikkeeseen osallistunut suomalaisupseeri Johan Anders Jägerhorn vuosina 1799-1801. Vanhan tarinan mukaan Lontoo ja samalla koko Englanti tuhoutuvat, jos Towerin linnan alueella asustelevat korpit katoavat. Nykyään korppeja kasvatetaankin varta vasten ja niiden siivet typistetään, jotta ne eivät pääsisi lentämään pois. Lontoon Tower kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

matka Englanti Lontoon Towerin korppeja loma kuva
Lontoon Towerin korppeja

Monipuolisen kulttuuritarjonnan lisäksi Lontoossa on muitakin mukavia kohteita kuten London Eye ja Madame Tussaudsin vahakabinetti. London Eye eli suomeksi Lontoon silmä, joka tunnetaan myös nimellä Millennium Wheel, on vuonna 1999 avattu 135 metriä korkea ja maailman kolmanneksi korkein maailmanpyörä. London Eye sijaitsee Thames-joen rannalla ja sen ylhäältä näkee koko Lontoon kaupungin. Painoa maailmanpyörällä on 1700 tonnia. London Eye -näköalakierros kestää noin puoli tuntia.

kuva Englanti Lontoo London Eye maailmanpyörä Lontoon silmä loma matka
London Eye - maailmanpyörä Lontoossa

Madame Tussaudsin vahakabinetti on hyvin suosittu matkailukohde Lontoossa. Se on perustettu vuonna 1835 ja se sijaitsee Baker Streetillä. Vahakabinetissa on esillä lukuisia tunnetuista henkilöistä tehtyjä vahanukkeja kuten Elvis Presley, Michael Jackson ja kuningatar Elisabeth II. Siellä on erityinen kauhuosasto, joka sisältää muun muassa sarjan kuuluisien murhaajien vahakuvia, alkaen vaimonsa murhaajasta tohtori Crippenistä aina Lee Harvey Oswaldiin. Yksi vahakabinetin kuuluisista kohteista on Tableaux-ullakkohuone, jossa prinsessa Ruusunen nukkuu vuoteellaan. Nuken sisällä on kone, joka saa rintakehän kohoilemaan siten, että prinsessa näyttää todella nukkuvan. 1960-luvun lopussa kabinettiin pääsivät viihdemaailman kuuluisuudet. Trafalgarin taistelusta on myös oma kaksikerroksinen asetelmansa.

kuva Englanti Lontoo nähtävyys Lontoon Madame Tussaudsin vahakabinetti matka
Lontoo - Madame Tussaudsin vahakabinetti

Lontoossa on ostosmahdollisuuksia joka makuun ja kukkaroon. Monet liikkeet ovat myös hyvin ylellisiä ja kalliita. Lontoon tunnetuimpia ja kalleimpia tavarataloja on Harrods, joka sijaitsee Knightsbridgessä. Tavaratalo on erittäin näyttävä sekä sisältä että ulkoapäin ja tavaratalon tuotteet ovat hyvin ylellisiä ja kalliita. Lontoon ja Euroopan suurin ostoskatu Oxford Street löytyy Westminsteristä. Yli kahden kilometrin pituisella kadulla sijaitsevat muun muassa kaupungin kalleimmat muotiliikkeet. Kadun varrelta löytyy esimerkiksi Debenhamsin, Marks & Spencerin ja Selfridgesin tavaratalot. New Bond Streetillä sijaisee useita pieniä ylemmän hintaluokan vaatekauppoja. Sohon kaupunginosa on alternative-musiikin ja -vaatteiden aarreaitta. Lontoosta löytyy myös yksi maailman suurimmista lelukaupoista Hamleys. Hyviä ostospaikkoja ovat lisäksi muun muassa Camden Lock Market, Covent Garden, Regent Street ja Chelsea. Lontoon suosituimpia markkinoita viikonloppuisin ovat Portobello Road ja Camden Lock.

kuva Englanti Lontoo Harrods tavaratalo ostokset tuliaiset
Lontoo - Harrods-tavaratalo

Lontoossa vallitsee lauhkea ilmasto ja sademäärä on kohtalaisen alhainen koko vuoden. Kesät ovat lämpimiä, mutta harvoin lämpötila on yli 33 °C. Korkein Lontoossa mitattu lämpötila on 37,9 °C, joka mitattiin vuonna 2003. Talvet ovat harvoin todella kylmiä ja sakeita lumisateita ei juuri ole. Viime vuosina lunta on yleensä tullut pari kertaa talvessa ja harvemmin yli 25 millimetriä. Lontoon vuotuinen sademäärä 600 millimetriä on pienempi kuin esimerkiksi Roomassa tai Sydneyssä. Lontoon laaja rakennettu alue luo oman mikroilmaston. Rakennuksiin varastoitunut lämpö nostaa ympäristön lämpötilaa ja Lontoon lämpötila onkin joskus ympäröiviä alueita noin 5 °C korkeampi.

Englanti Lontoo sää tällä hetkellä
ja lähipäivien sääennuste


Englanti Lontoo sää - keskimääräiset lämpötilat
Englanti Lontoo sää - keskimääräiset lämpötilat

Englantilainen keittiö on muodostunut tuhannen vuoden aikana maahan muuttaneiden kansojen perinteiden sopeutumisesta paikallisiin oloihin. Se poikkeaa paljon Manner-Euroopan keittiöstä ja britit itsekin käyttävät termejä ”eurooppalainen” tai ”mannermainen” kuvaamaan vieraita ruokatapoja. Englantilaisen ruokakulttuurin tunnetuin osa on tukeva englantilainen aamiainen. Siihen kuuluu munia keitettyinä, paistettuna tai munakokkelina, paistettua pekonia, paahtoleipää, teetä tai kahvia. Usein tarjotaan myös paistettuja herkkusieniä, paistettuja tomaatteja, valkeita papuja tomaattikastikkeessa ja makkaroita.

englantilainen aamiainen english breakfast englantilainen ruoka keittiö
English Breakfast
Tuhti englantilainen aamiainen

Toinen tärkeä englantilainen ateria on fish and chips, joka sisältää uppopaistettua leivitettyä kalaa ja ranskalaisia perunoita. Fish and chips -annoksia myydään nakkikioskia vastaavissa kojuissa sekä pubeissa oluen kanssa. Monen britin lounas niin koulussa kuin työpaikallakin ovat voileivät. Voileivissä on monipuolisia täytteitä ja ne tehdään tavallisesti kolmioleiviksi. Voileipien kanssa tarjotaan lounasaterialla kahviloissa ja pubeissa usein joko ranskalaisia perunoita tai perunalastuja.

Fish and chips on olennainen osa englantilaista keittiötä
Fish and chips
Olennainen osa englantilaista keittiötä

Englantiin on levinnyt myös intialainen ja kiinalainen keittiö siirtomaa-aikojen muistona ja lukemattomien maahanmuuttajien tuomana. Ne elävät omaa elämäänsä maahanmuuttajien pitämissä pikku ruokapaikoissa. Englantilaisessa keittiössä curry ei tarkoita enää vain mausteseosta, vaan myös intialaistyyppistä pataruokaa. Siinä on yleensä kanaa tai lammasta sekä kastiketta, joka nautitaan riisin kera. Chicken Tikka Masala eli mausteinen kanapata on nykyisin suosituin intialainen pubiruoka-annos. Englantilaiseen keittiöön on kuulunut Keskiajalta lähtien jälkiruokana omenapiirakka.

kuva Englanti Lontoo englantilainen omenapiirakka jälkiruoka loma matka
Suussa sulava herkullinen omenapiirakka
Perinteinen englantilainen jälkiruoka

Lontoo on sopiva matkakohde etenkin kaikille kulttuurista, arkkitehtuurista, ylellisestä shoppailusta ja musiikista pitäville. Lontoon West Endissä esitettäviä kuuluisia musikaaleja ovat esimerkiksi Queenin musikaali We Will Rock You ja Elton Johnin musiikkiin perustuva Disneyn musikaali The Lion King. Lontoossa voi tutustua myös aitoon pubi-elämään, sillä Lontoo on ehkä maailman kuuluisin pubi-kaupunki. Pubit ovat briteille kuin toinen koti. Useimmat pubit ovat auki illalla vain kello 22 saakka. Ostos-, kulttuuri- tai pubi-kierroksen jälkeen voi aina rentoutua Lontoon keskustan suuressa kuninkaallisessa puistossa Hyde Parkissa. Puistossa sijaitsevat myös Speakers' Corner ja kaunis puutarha, joka ympäröi edesmenneen Walesin prinsessa Dianan asuntoa Kensingtonin palatsia. Helsingistä Lontooseen lentää parissa tunnissa. Heathrowin lentokentältä matka Lontooseen on noin 25 kilometriä ja matka kestää liikenteestä riippuen noin yhden tunnin. Lontoon hintataso on yleisesti kalliimpi kuin Suomessa. Lontoosta kannattaa kuitenkin ostaa kirjoja, sillä niissä ei ole liikevaihtoveroa. Myös musiikin ja muodin valikoimat ovat paljon laajemmat kuin Suomessa. Suomessa aika on kaksi tuntia Lontoon ja Englannin aikaa edellä.

Suomi
Englanti

LONTOO HOTELLIT JA MAJOITUS

Hotellit lennot matkat etusivu

Hotellit lennot matkat keskustelu

Hotellit lennot matkat tarjous

Lisää suosikkeihisi!

Matkakohteita

Agia Napa / Kypros

Alanya / Turkki

Albufeira / Algarve / Portugali

Alcudia / Mallorca / Espanja

Algarve / Portugali

Alghero / Sardinia / Italia

Alicante / Costa Blanca / Espanja

Azorit / Portugali

Bad Gastein / Alpit / Itävalta

Boa Vista / Kap Verde

Branco / Kap Verde

Brava / Kap Verde

Cabrera / Mallorca / Espanja

Chamonix / Alpit / Ranska

Chinijon saaristomeri / Kanariansaaret / Espanja

Cima / Kap Verde

Comino / Malta

Corvo / Azorit / Portugali

Desertassaaret / Madeira / Portugali

Djerba / Tunisia

Dubai / Yhdistyneet Arabiemiirikunnat

Eilat / Israel

El Hierro / Kanariansaaret / Espanja

Faial / Azorit / Portugali

Flachau / Alpit / Itävalta

Flores / Azorit / Portugali

Fogo / Kap Verde

Formentera / Mallorca / Espanja

Fuengirola / Costa del Sol / Espanja

Fuerteventura / Kanariansaaret / Espanja

Gardajärvi / Italia

Gozo / Malta

Graciosa / Azorit / Portugali

Gran Canaria / Kanariansaaret / Espanja

Grande / Kap Verde

Hania / Kreeta / Kreikka

Havanna / Karibian saaret / Kuuba

Helsinki / Suomi

Hurghada / Egypti

Ixia / Rodos / Kreikka

Ibiza / Mallorca / Espanja

Kanariansaaret / Espanja

Kap Verde / Kap Verden tasavalta

Kreeta / Kreikka

Kultahietikko / Bulgaria

Kööpenhamina / Tanska

La Gomera / Kanariansaaret / Espanja

La Palma / Kanariansaaret / Espanja

Lanzarote / Kanariansaaret / Espanja

Larnaka / Kypros

Lontoo / Englanti

Madeira / Portugali

Maio / Kap Verde

Malaga / Costa del Sol / Espanja

Mallorca / Espanja

Malta / Maltan tasavalta

Menorca / Mallorca / Espanja

Monte Gordo / Algarve / Portugali

Nabq Bay / Sharm el Sheikh / Egypti

New York / Yhdysvallat / USA

Obertauern / Alpit / Itävalta

Oslo / Norja

Pariisi / Ranska

Phuket / Thaimaa

Pico / Azorit / Portugali

Pietari / Venäjä

Porto Santo / Madeira / Portugali

Praha / Tsekki

Raso / Kap Verde

Reykjavik / Islanti

Rodos / Kreikka

Saalbach-Hinterglemm / Itävalta

Sal / Kap Verde

Santa Luzia / Kap Verde

Santa Maria / Azorit / Portugali

Santiago / Kap Verde

Santo Antão / Kap Verde

São Jorge / Azorit / Portugali

São Miguel / Azorit / Portugali

São Nicolau / Kap Verde

São Tiaco / Kap Verde

São Vicente / Kap Verde

Sardinia / Italia

Schladming / Alpit / Itävalta

Selvegenssaaret / Madeira / Portugali

Seychellit / Seychellien tasavalta

Sharjah / Arabiemiraatit

Sharm el Sheikh / Egypti

Sousse / Tunisia

Sunny Beach / Bulgaria

Tallinna / Viro

Teneriffa / Kanariansaaret / Espanja

Terceira / Azorit / Portugali

Torremolinos / Costa del Sol / Espanja

Torrevieja / Costa Blanca / Espanja

Tukholma / Ruotsi

Varadero / Karibian saaret / Kuuba

Victoria / Seychellit

Zakynthos / Kreikka

Tulli

Matkarokotukset

Matkaoppaat

Lehti tai kirja matkalukemiseksi?

Halvat hotellit lennot ja matkat

Hotellit lennot matkat

Matkakohteita

Agia Napa / Kypros

Alanya / Turkki

Albufeira / Algarve / Portugali

Alcudia / Mallorca / Espanja

Algarve / Portugali

Alghero / Sardinia / Italia

Alicante / Costa Blanca / Espanja

Azorit / Portugali

Bad Gastein / Alpit / Itävalta

Boa Vista / Kap Verde

Branco / Kap Verde

Brava / Kap Verde

Cabrera / Mallorca / Espanja

Chamonix / Alpit / Ranska

Chinijon saaristomeri / Kanariansaaret / Espanja

Cima / Kap Verde

Comino / Malta

Corvo / Azorit / Portugali

Desertassaaret / Madeira / Portugali

Djerba / Tunisia

Dubai / Yhdistyneet Arabiemiirikunnat

Eilat / Israel

El Hierro / Kanariansaaret / Espanja

Faial / Azorit / Portugali

Flachau / Alpit / Itävalta

Flores / Azorit / Portugali

Fogo / Kap Verde

Formentera / Mallorca / Espanja

Fuengirola / Costa del Sol / Espanja

Fuerteventura / Kanariansaaret / Espanja

Gardajärvi / Italia

Gozo / Malta

Graciosa / Azorit / Portugali

Gran Canaria / Kanariansaaret / Espanja

Grande / Kap Verde

Hania / Kreeta / Kreikka

Havanna / Karibian saaret / Kuuba

Helsinki / Suomi

Hurghada / Egypti

Ixia / Rodos / Kreikka

Ibiza / Mallorca / Espanja

Kanariansaaret / Espanja

Kap Verde / Kap Verden tasavalta

Kreeta / Kreikka

Kultahietikko / Bulgaria

Kööpenhamina / Tanska

La Gomera / Kanariansaaret / Espanja

La Palma / Kanariansaaret / Espanja

Lanzarote / Kanariansaaret / Espanja

Larnaka / Kypros

Lontoo / Englanti

Madeira / Portugali

Maio / Kap Verde

Malaga / Costa del Sol / Espanja

Mallorca / Espanja

Malta / Maltan tasavalta

Menorca / Mallorca / Espanja

Monte Gordo / Algarve / Portugali

Nabq Bay / Sharm el Sheikh / Egypti

New York / Yhdysvallat / USA

Obertauern / Alpit / Itävalta

Oslo / Norja

Pariisi / Ranska

Phuket / Thaimaa

Pico / Azorit / Portugali

Pietari / Venäjä

Porto Santo / Madeira / Portugali

Praha / Tsekki

Raso / Kap Verde

Reykjavik / Islanti

Rodos / Kreikka

Saalbach-Hinterglemm / Itävalta

Sal / Kap Verde

Santa Luzia / Kap Verde

Santa Maria / Azorit / Portugali

Santiago / Kap Verde

Santo Antão / Kap Verde

São Jorge / Azorit / Portugali

São Miguel / Azorit / Portugali

São Nicolau / Kap Verde

São Tiaco / Kap Verde

São Vicente / Kap Verde

Sardinia / Italia

Schladming / Alpit / Itävalta

Selvegenssaaret / Madeira / Portugali

Seychellit / Seychellien tasavalta

Sharjah / Arabiemiraatit

Sharm el Sheikh / Egypti

Sousse / Tunisia

Sunny Beach / Bulgaria

Tallinna / Viro

Teneriffa / Kanariansaaret / Espanja

Terceira / Azorit / Portugali

Torremolinos / Costa del Sol / Espanja

Torrevieja / Costa Blanca / Espanja

Tukholma / Ruotsi

Varadero / Karibian saaret / Kuuba

Victoria / Seychellit

Zakynthos / Kreikka

Halvat hotellit lennot ja matkat

Lisää suosikkeihisi!

SÄÄSTÄ RAHAA SÄÄSTÄ AIKAA SÄÄSTÄ VAIVAA

Matkailuaiheisia sivustoja, majoitusta ja online matkatoimistoja

Lomalle helposti ja edullisesti - varaa matka heti

Lisää Lontoo kuvia ja Lontoo matkakertomuksia:

Lontoo kuvia, matkakokemuksia ja videoita - Pexels
Kuvia Lontoosta - Unsplash
Lontoo kuvia - Google

Lähteet ja kuvat: Omat reissut / Wikipedia / Public Domain.

LONTOO HOTELLIT LONTOO LENNOT LONTOO MATKAT

LONTOO TIETOA JA KUVIA

Lontoo. Tutustu ja ihastu Englannin pääkaupunki Lontooseen!

HotellitLennotMatkat.fi palveluun on kerätty Lontoo tietoa ja Lontoo kuvia.

Lähetä parannusehdotuksia, kysymyksiä tai vastaavaa. Yksityisyyden suoja. Kiitos!


GOOGLE TÄSMÄHAKU

Tulli

Matkarokotukset

Linkkejä

Matkaoppaat

Matkalukemista

Hotellit lennot matkat keskustelu

Matkatarjouksia

Matkatoimistoja

STS Alppimatkat

Lentotarjouksia

Hotellitarjouksia

Lisää suosikkeihisi!

All rights reserved. Unauthorized copying of this page prohibited.