OSLO - NORJA - HOTELLIT LENNOT MATKAT

OSLO NORJA MATKATIETOA JA LOMAKUVIA

OSLO - HOTELLITLENNOTMATKAT.FI

HUOM! Matkakohteita, tietoa, kuvia ja tarjouksia on runsaasti, joten koko sivun latautuminen saattaa kestää parikymmentä sekuntia tavallista pidempään ... hyvää kannattaa odottaa ...

Matkatarjouksia

Hotellitarjouksia

Lentotarjouksia

Lisää suosikkeihisi!

Matkatoimistoja

STS Alppimatkat

Varaa rantahuviloita ja lomamökkejä ympäri maailman

OSLO

kuva Oslon suosituin ostosalue Aker Brygge loma matka
Suosittu ostosalue Aker Brygge
Oslo - Norja

Oslo on Norjan pääkaupunki ja maan poliittinen, taloudellinen ja kulttuurillinen keskus. Oslo sijaitsee Etelä-Norjassa Oslonvuonon (norjaksi Oslofjorden) pohjoispäässä. Oslo muodostaa yksinään samannimisen läänin eli fylken. Oslo on Norjan suurin kaupunki. Sen esikaupunkialue ulottuu aina ympäröivään Akershusin lääniin. Oslon pinta-ala on 454 km². Oslon asukasluku on noin 510 000 ja koko pääkaupunkialueen kokonaisväkiluku on yli 1 200 000 asukasta. Oslo on harvaan asuttu pääkaupunki, sillä sen väestötiheys on vain 1300 asukasta neliökilometrillä. Kaupungin asukkaista noin 26 prosenttia on ulkomaalaisia, mikä on eniten koko Norjassa. Oslo on kaunis, vehreä ja eläväinen kaupunki. Siellä on sekä vanhaa että uutta arkkitehtuuria, paljon puistoja, kukkuloita, museoita, monumentteja, järviä, metsiä ja vuono. Oslossa on hyvät shoppailu- ja urheilumahdollisuudet. Siellä on paljon kulttuuritapahtumia, hyviä ravintoloita ja vauhdikas yöelämä. Oslossa on Norjan suurin lentokenttä. Se sijaitsee noin 45 kilometrin päässä kaupungista. Norjan muita suuria kaupunkeja pääkaupungin lisäksi ovat Bergen (noin 240 000 asukasta), Trondheim (noin 155 000 asukasta), Stavanger (noin 117 000 asukasta), Kristiansand (noin 78 000 asukasta) ja Tromssa (noin 62 000 asukasta). Oslosta on matkaa Tukholmaan noin 530 kilometriä ja Kööpenhaminaan noin 560 kilometriä.

kartta Norja sijainti
Norja - sijainti

Oslon pinta-alasta kaksi kolmasosaa on suojeltua metsä-, kukkula- ja järvialuetta, jotka sisältävät monia puistoja ja avoimia alueita. Kaupungin keskustaa ympäröivät metsiköt, järvet ja lukuisat saaret. Kaupungin vihreyden vuoksi Oslon kaupunkialueilla voi etenkin talviaikaan tavata jopa villejä hirviä ja metsäkauriita. Osloa vastapäätä sijaitseva Bygdøyn niemi jakaa Oslonvuonon melkein kahtia. Vuonon toisella puolella kohoavat vehreät kukkulat ja vuoret. Oslon korkein vuori on 629 metriä korkea Kirkeberget, joka tunnetaan myös nimillä Kjerkeberget ja Kyrkjeberget. Oslossa on yhteensä 343 järveä, joista suurin on Maridalsvannet. Järvi toimii myös kaupungin asukkaiden juomaveden lähteenä. Oslon kaupungin alueella on yhteensä 40 saarta. Suurin saari on Malmøya. Oslossa on myös kaksi pientä jokea; kaupungin läpi virtaava Akerselva ja Oslon pisin joki Alna.

kartta Norja Oslo sijainti
Oslo - Norja - sijainti

Norja (norjaksi Norge) on kolmanneksi suurin pohjoismaa. Se on Ruotsin länsinaapuri, Suomen pohjoisnaapuri ja sillä on yhteistä rajaa myös Venäjän kanssa. Norja on kuningaskunta, jonka hallitsija on Harald V. Norjan asukasluku on noin 5 000 000 ja pinta-ala on noin 323 800 km², jos Norjan alueeseen lasketaan myös Huippuvuori ja muut merentakaiset alueet. Norjalaisista noin 86 prosenttia kuuluu Norjan evankelis-luterilaiseen valtionkirkkoon. Norjan viralliset kielet ovat norja, saame ja suomensukuinen kveeni. Norjan virallinen rahayksikkö on Norjan kruunu. Yksi euro on noin kahdeksan Norjan kruunua.

Oslon lippu Norjan lippu
Oslon lippu Norjan lippu

Oslo on Skandinavian pääkaupungeista vanhin. Ensimmäiset asutukset Oslonvuonon lahteen rakennettiin jo noin 1000 vuotta sitten. Oslon perusti Harald III noin vuonna 1048. Osloa alettiin pitää pääkaupunkina kuningas Håkon viidennen hallitsijakaudella 1299-1319. Kaupunki tuhoutui tulipalossa vuonna 1624, jonka jälkeen kuningas Kristian IV perusti sen uudelleen hieman eri paikalle lähemmäksi Akershusin linnoitusta. Kaupunki sai nimekseen Christiania. Kaupunkiin rakennettiin 1800-luvulla useita tärkeitä rakennuksia, kuten yliopisto vuonna 1811, kuninkaallinen palatsi vuosina 1825-1848 ja parlamenttitalo vuosina 1861-1866. Kaupungin nimi Christiania muutettiin takaisin Osloksi vasta vuonna 1924. Norjan kansainvälisesti tunnetuimpia taiteilijoita ovat taidemaalari Edvard Munch, säveltäjä Edvard Grieg, kuvanveistäjä Gustav Vigeland ja kirjailija Henrik Ibsen.

Edvard Munchin tunnetuin teos Huuto 1893 taulu
Edvard Munchin tunnetuin teos Huuto (v. 1893)

Maailman vanhin mäkihypyn suorituspaikka sijaitsee Oslon Holmenkollenissa. Holmenkollen on mäkinen kaupunginosa Oslossa. Siellä käytiin ensimmäiset mäkihyppykilpailut jo vuonna 1892 ja isännöitiin talviolympialaisia vuonna 1952. Holmenkollenilla on järjestetty myös vuoden 1982 hiihdon MM-kilpailut, vuoden 1999 ampumahiihdon MM-kilpailut ja osittain vuoden 2000 ampumahiihdon MM-kilpailut. Vuonna 2011 Oslon Holmenkollen isännöi hiihtolajien MM-kilpailuja.

kuva uusittu Hyppyrimäki Holmenkollen Oslo Norja
Hyppyrimäki - Holmenkollen - Oslo - Norja

Oslon merkittävimpiä nähtävyyksiä on Oslon ja Norjan puolustamiseen rakennettu keskiaikainen Akershusin linnoitus. Linnoituksen rakentaminen aloitettiin vuonna 1290 kuningas Håkon V Magnussonin aikana. Linnoitus on kokenut historiansa aikana yhteensä yhdeksän piiritystä, mutta ulkomaiset valloittajat eivät ole koskaan onnistuneet valloittamaan sitä. Linnoitus uudistettiin renessanssin aikakaudella ja se on siitä lähtien toiminut Norjan kuninkaallisen perheen asuinpaikkana.

Akershusin linnoitus Oslo Norja loma kuva
Akershusin linnoitus - Oslo - Norja

Oslon toinen merkittävä nähtävyys on Norjan kuninkaallinen linna, joka on Norjan hallitsevan monarkin virallinen asunto ja valtiollinen edustustila. Se sijaitsee kaupungin pääkadun Karl Johanin toisessa päässä. Linna rakennettiin 1800-luvun alkupuolella Ruotsin ja Norjan kuningas Kaarle XIV Juhanaa varten, mutta hän ei koskaan ehtinyt nähdä linnaa valmiina. Linnan on suunnitellut tanskalaissyntyinen arkkitehti ja se edustaa uusklassista tyylisuuntaa. Linnassa on kolme kerrosta, kaksi siipeä ja 173 huonetta, joista tunnetuimmat ovat edustustilaisuuksissa käytettävät suuri sali eli tanssisalonki, lintuhuone eli vastaanottosali ja suuri ruokasali valtiovierailuja varten. Linna on auki turisteille kesäkuukausina.

matkakuva Norjan kuninkaallinen linna Oslo
Norjan kuninkaallinen linna - Oslo

Vigelandin puisto eli "Patsaspuisto" on yksi Oslon kuuluisimmista nähtävyyksistä. Se sijaitsee Frognerin puistossa ja on pinta-alaltaan yli 320 hehtaaria. Vigelandin puisto rakennettiin vuosina 1907-1942. Puistossa on esillä yhteensä 212 Gustav Vigelandin tekemää patsasta pronssista, graniitista ja valuraudasta. Suurin osa veistoksista on tehty vuosina 1926-1942. Vigeland on myös suunnitellut puiston rakenteen ja maisemat. Vigelandin puisto on kesäisin hyvin suosittu norjalaisten piknik-puisto.

loma Vigelandin puisto Oslo Norja
Vigelandin puisto - Oslo - Norja

Oslon näyttävässä kaupungintalossa pidetään vuosittainen Nobel-gaala, jossa luovutetaan rauhanpalkinto. Kaupungintalon rakentaminen aloitettiin vuonna 1931, mutta se keskeytyi toisen maailmansodan ajaksi. Kaupungintalon avajaisia vietettiin vasta vuonna 1950. Oslon kaupungintalossa yhdistyvät kansallisromanttinen, klassisistinen ja funktionalistinen tyylisuunta. Kaupungintalo ulottuu korkeimmillaan aina 66 metrin korkeuteen asti ja se on koristeltu sekä sisä- että ulkopuolelta. Sisäpihan seiniä reunustavat puusta kaiverretut reliefit, jotka kuvaavat kohtauksia vanhasta skandinaavisesta mytologiasta.

kuva matkalta Oslon kaupungintalo Norja
Oslon kaupungintalo - Norja

Oslossa on melko samanlainen ilmasto kuin Helsingissä. Oslon ilmasto on Golf-virran ansiosta varsin lempeä ja miellyttävä. Oslossa esiintyy kuitenkin Helsinkiä enemmän sumua ja usvaa. Myös lunta saadaan usein talvella paljon. Kesällä taas voi olla pitkiäkin jaksoja lämmintä, vaikka mereltä puhaltavat raikkaat tuulet voivat silloin tuntua viileiltä. Oslossa kesät ovat pääosin lämpimiä ja kuivia. Kesällä lämpötila voi nousta jopa 25-30 asteeseen. Merivesi voi parhaimmillaan olla jopa 18-asteista. Talvet ovat pääosin lumisia ja kylmiä. Alavilla sisämailla lämpötila voi laskea joinakin talvina jopa alle -40 asteeseen. Norjan rannikolla sää on talvisin leuto, mutta siellä saattaa olla tuulista sekä lumi- ja vesisateet ovat tavallisia. Norjan tuntureilla ja vuoristossa sää ja lämpötilat voivat muuttua hyvinkin nopeasti.

Norja Oslo sää tällä hetkellä
ja lähipäivien sääennuste


Norja Oslo sää - keskimääräiset lämpötilat
Norja Oslo sää
keskimääräiset lämpötilat

Norjalaiselle keittiölle ovat tyypillisiä elintarvikkeiden kotimaisuus ja ruoan terveellisyys. Norjalaiset tuottavatkin ruoastaan noin 45 prosenttia itse. Norjalaiselle keittiölle ovat ominaisia etenkin merenantimet kuten turska (kapakala), seiti, kylmäsavustettu lohi, rakfisk (hapatettu taimen) ja katkaravut. Kala-aterian kanssa nautitaan yleensä akvaviitti, joka on kuminalla, tillillä sekä muilla mausteilla ja yrteillä maustettua kirkasta pohjoismaista viinaa. Norjalainen akvaviitti valmistetaan perunasta ja kypsytetään vanhoissa sherrytynnyreissä.

norjalainen viina juoma norjalaista akvaviittia
Norjalaista akvaviittia

Suosittuja norjalaisia ruokia kalaruokien lisäksi ovat lampaanliharuoat, lihaiset ja rasvaiset makkarat, kuivattu liha sekä mesjuusto, joka sopii hyvin riistaruokien kuten hirven, poron, peuran ja riekon kanssa nautittavaksi. Muita Norjassa valmistettuja juustoja ovat muun muassa ruskea brunost tai gjeitost -vuohenjuusto, valkoinen Jarlsberg-juusto ja ylikypsä Gammelost-juusto. Norjalaisia lampaanlihasta valmistettuja erikoisuuksia ovat lammaskaalipataruoka ja savustettu lampaanpää. Norjassa syödään paljon myös puuroa. Tunnetuin norjalainen puuro on rømmepuuro, joka valmistetaan hapatetusta kermasta, vehnäjauhoista, mannasuurimoista ja maidosta. Rømmepuuroa tarjoillaan kuumana rusinoiden, voin, sokerin ja kanelin kanssa. Jälkiruokana norjalaiset syövät makeita leivonnaisia ja kermaisia kakkuja. Perinteinen jälkiruoka on esimerkiksi ryynivanukas, joka tarjoillaan mehukeiton, hillon, lakan tai kermavaahdon kanssa.

norjalainen ruoka keittiö juustohöylä on keksitty Norjan Lillehammerissa vuonna 1925
Juustohöylä on keksitty
Norjan Lillehammerissa vuonna 1925

Oslo on hyvä matkakohde etenkin kaikille urheilusta sekä puhtaasta ja kauniista luonnosta pitäville matkailijoille. Lähes kaikki Oslon merkittävimmistä nähtävyyksistä sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan. Urheilun ystävien kannattaa tutustua Holmenkollenin kisapaikan lisäksi myös Lillehammeriin. Oslosta on matkaa Lillehammerin kaupunkiin noin 135 kilometriä. Lillehammerissa on Pohjois-Euroopan ainoa Olympia-museo, jossa kerrotaan olympialajien historiasta muinaisista antiikin Kreikan ajoista 776 ennen Kristusta aina nykypäiviin asti. Kokoelma sisältää kaikkiaan yli 7000 olympia-aiheista näyttelykohdetta. Samalla matkalla kannattaa poiketa myös Lillehammerin olympialaisten mäkihyppyareenalla ja nauttia Norjan suurimman järven Mjøsan kauneudesta. Matka Oslon lentokentältä Oslon keskustaan vie junalla noin 20 minuuttia ja bussilla noin 45 minuuttia. Helsingistä lentää Osloon noin puolessatoista tunnissa. Oslossa kello on tunnin vähemmän kuin Helsingissä.

Suomi
Norja

OSLO HOTELLIT JA MAJOITUS

Hotellit lennot matkat etusivu

Hotellit lennot matkat keskustelu

Hotellit lennot matkat tarjous

Lisää suosikkeihisi!

Matkakohteita

Agia Napa / Kypros

Alanya / Turkki

Albufeira / Algarve / Portugali

Alcudia / Mallorca / Espanja

Algarve / Portugali

Alghero / Sardinia / Italia

Alicante / Costa Blanca / Espanja

Azorit / Portugali

Bad Gastein / Alpit / Itävalta

Boa Vista / Kap Verde

Branco / Kap Verde

Brava / Kap Verde

Cabrera / Mallorca / Espanja

Chamonix / Alpit / Ranska

Chinijon saaristomeri / Kanariansaaret / Espanja

Cima / Kap Verde

Comino / Malta

Corvo / Azorit / Portugali

Desertassaaret / Madeira / Portugali

Djerba / Tunisia

Dubai / Yhdistyneet Arabiemiirikunnat

Eilat / Israel

El Hierro / Kanariansaaret / Espanja

Faial / Azorit / Portugali

Flachau / Alpit / Itävalta

Flores / Azorit / Portugali

Fogo / Kap Verde

Formentera / Mallorca / Espanja

Fuengirola / Costa del Sol / Espanja

Fuerteventura / Kanariansaaret / Espanja

Gardajärvi / Italia

Gozo / Malta

Graciosa / Azorit / Portugali

Gran Canaria / Kanariansaaret / Espanja

Grande / Kap Verde

Hania / Kreeta / Kreikka

Havanna / Karibian saaret / Kuuba

Helsinki / Suomi

Hurghada / Egypti

Ixia / Rodos / Kreikka

Ibiza / Mallorca / Espanja

Kanariansaaret / Espanja

Kap Verde / Kap Verden tasavalta

Kreeta / Kreikka

Kultahietikko / Bulgaria

Kööpenhamina / Tanska

La Gomera / Kanariansaaret / Espanja

La Palma / Kanariansaaret / Espanja

Lanzarote / Kanariansaaret / Espanja

Larnaka / Kypros

Lontoo / Englanti

Madeira / Portugali

Maio / Kap Verde

Malaga / Costa del Sol / Espanja

Mallorca / Espanja

Malta / Maltan tasavalta

Menorca / Mallorca / Espanja

Monte Gordo / Algarve / Portugali

Nabq Bay / Sharm el Sheikh / Egypti

New York / Yhdysvallat / USA

Obertauern / Alpit / Itävalta

Oslo / Norja

Pariisi / Ranska

Phuket / Thaimaa

Pico / Azorit / Portugali

Pietari / Venäjä

Porto Santo / Madeira / Portugali

Praha / Tsekki

Raso / Kap Verde

Reykjavik / Islanti

Rodos / Kreikka

Saalbach-Hinterglemm / Itävalta

Sal / Kap Verde

Santa Luzia / Kap Verde

Santa Maria / Azorit / Portugali

Santiago / Kap Verde

Santo Antão / Kap Verde

São Jorge / Azorit / Portugali

São Miguel / Azorit / Portugali

São Nicolau / Kap Verde

São Tiaco / Kap Verde

São Vicente / Kap Verde

Sardinia / Italia

Schladming / Alpit / Itävalta

Selvegenssaaret / Madeira / Portugali

Seychellit / Seychellien tasavalta

Sharjah / Arabiemiraatit

Sharm el Sheikh / Egypti

Sousse / Tunisia

Sunny Beach / Bulgaria

Tallinna / Viro

Teneriffa / Kanariansaaret / Espanja

Terceira / Azorit / Portugali

Torremolinos / Costa del Sol / Espanja

Torrevieja / Costa Blanca / Espanja

Tukholma / Ruotsi

Varadero / Karibian saaret / Kuuba

Victoria / Seychellit

Zakynthos / Kreikka

Tulli

Matkarokotukset

Matkaoppaat

Lehti tai kirja matkalukemiseksi?

Halvat hotellit lennot ja matkat

Hotellit lennot matkat

Matkakohteita

Agia Napa / Kypros

Alanya / Turkki

Albufeira / Algarve / Portugali

Alcudia / Mallorca / Espanja

Algarve / Portugali

Alghero / Sardinia / Italia

Alicante / Costa Blanca / Espanja

Azorit / Portugali

Bad Gastein / Alpit / Itävalta

Boa Vista / Kap Verde

Branco / Kap Verde

Brava / Kap Verde

Cabrera / Mallorca / Espanja

Chamonix / Alpit / Ranska

Chinijon saaristomeri / Kanariansaaret / Espanja

Cima / Kap Verde

Comino / Malta

Corvo / Azorit / Portugali

Desertassaaret / Madeira / Portugali

Djerba / Tunisia

Dubai / Yhdistyneet Arabiemiirikunnat

Eilat / Israel

El Hierro / Kanariansaaret / Espanja

Faial / Azorit / Portugali

Flachau / Alpit / Itävalta

Flores / Azorit / Portugali

Fogo / Kap Verde

Formentera / Mallorca / Espanja

Fuengirola / Costa del Sol / Espanja

Fuerteventura / Kanariansaaret / Espanja

Gardajärvi / Italia

Gozo / Malta

Graciosa / Azorit / Portugali

Gran Canaria / Kanariansaaret / Espanja

Grande / Kap Verde

Hania / Kreeta / Kreikka

Havanna / Karibian saaret / Kuuba

Helsinki / Suomi

Hurghada / Egypti

Ixia / Rodos / Kreikka

Ibiza / Mallorca / Espanja

Kanariansaaret / Espanja

Kap Verde / Kap Verden tasavalta

Kreeta / Kreikka

Kultahietikko / Bulgaria

Kööpenhamina / Tanska

La Gomera / Kanariansaaret / Espanja

La Palma / Kanariansaaret / Espanja

Lanzarote / Kanariansaaret / Espanja

Larnaka / Kypros

Lontoo / Englanti

Madeira / Portugali

Maio / Kap Verde

Malaga / Costa del Sol / Espanja

Mallorca / Espanja

Malta / Maltan tasavalta

Menorca / Mallorca / Espanja

Monte Gordo / Algarve / Portugali

Nabq Bay / Sharm el Sheikh / Egypti

New York / Yhdysvallat / USA

Obertauern / Alpit / Itävalta

Oslo / Norja

Pariisi / Ranska

Phuket / Thaimaa

Pico / Azorit / Portugali

Pietari / Venäjä

Porto Santo / Madeira / Portugali

Praha / Tsekki

Raso / Kap Verde

Reykjavik / Islanti

Rodos / Kreikka

Saalbach-Hinterglemm / Itävalta

Sal / Kap Verde

Santa Luzia / Kap Verde

Santa Maria / Azorit / Portugali

Santiago / Kap Verde

Santo Antão / Kap Verde

São Jorge / Azorit / Portugali

São Miguel / Azorit / Portugali

São Nicolau / Kap Verde

São Tiaco / Kap Verde

São Vicente / Kap Verde

Sardinia / Italia

Schladming / Alpit / Itävalta

Selvegenssaaret / Madeira / Portugali

Seychellit / Seychellien tasavalta

Sharjah / Arabiemiraatit

Sharm el Sheikh / Egypti

Sousse / Tunisia

Sunny Beach / Bulgaria

Tallinna / Viro

Teneriffa / Kanariansaaret / Espanja

Terceira / Azorit / Portugali

Torremolinos / Costa del Sol / Espanja

Torrevieja / Costa Blanca / Espanja

Tukholma / Ruotsi

Varadero / Karibian saaret / Kuuba

Victoria / Seychellit

Zakynthos / Kreikka

Halvat hotellit lennot ja matkat

Lisää suosikkeihisi!

SÄÄSTÄ RAHAA SÄÄSTÄ AIKAA SÄÄSTÄ VAIVAA

Matkailuaiheisia sivustoja, majoitusta ja online matkatoimistoja

Lomalle helposti ja edullisesti - varaa matka heti

Lisää Oslo kuvia ja Oslo matkakertomuksia:

Oslo kuvia, matkakokemuksia ja videoita - Pexels
Kuvia Norjasta ja Oslosta - Unsplash
Oslo kuvia - Google

Lähteet ja kuvat: Omat reissut / Wikipedia / Public Domain.

OSLO HOTELLIT OSLO LENNOT OSLO MATKAT

OSLO TIETOA JA KUVIA

Oslo. Tutustu ja ihastu Norjaan ja Osloon!

HotellitLennotMatkat.fi palveluun on kerätty Oslo tietoa ja Oslo kuvia.

Lähetä parannusehdotuksia, kysymyksiä tai vastaavaa. Yksityisyyden suoja. Kiitos!


GOOGLE TÄSMÄHAKU

Tulli

Matkarokotukset

Linkkejä

Matkaoppaat

Matkalukemista

Hotellit lennot matkat keskustelu

Matkatarjouksia

Matkatoimistoja

STS Alppimatkat

Lentotarjouksia

Hotellitarjouksia

Lisää suosikkeihisi!

All rights reserved. Unauthorized copying of this page prohibited.