KANARIANSAARET - HOTELLITLENNOTMATKAT.FIKANARIAN SAARET MATKATIETOA JA LOMAKUVIAHUOM! Matkakohteita, tietoa, kuvia ja tarjouksia on runsaasti, joten koko sivun latautuminen saattaa kestää parikymmentä sekuntia tavallista pidempään ... hyvää kannattaa odottaa ... |
KANARIANSAARET
Kanariansaaret on seitsemän vulkaanisen saaren muodostama saariryhmä Atlantilla Afrikan luoteisrannikolla. Seitsemän pääsaaren lisäksi Kanariansaarten saaristoon kuuluu myös pienempiä saaria. Kanariansaaret kuuluvat Espanjalle ja muodostavat itsehallintoalueen. Kanariansaarten saaristo sijaitsee hyvin lähellä Afrikan mannerta, vain noin 100 kilometrin päässä lännessä on Marokon ja Länsi-Saharan raja.
Kanariansaarilla on kaksi virallista pääkaupunkia. Toinen sijaitsee Teneriffan saarella ja on nimeltään Santa Cruz de Tenerife ja toinen sijaitsee Gran Canarian saarella ja on nimeltään Las Palmas de Gran Canaria. Pääkaupungit ovat myös Santa Cruz de Tenerife ja Las Palmas nimisten maakuntien pääkaupunkeja. Jokaisella Kanariansaarella on myös oma neuvostonsa. Kanariansaarten kolmanneksi suurin kaupunki on San Cristóbal de La Laguna, joka sijaitsee Teneriffalla. Kanariansaarten asukasluku on noin 2 100 000. Väestöstä 80 prosenttia asuu Gran Canarian ja Teneriffan saarilla.
Kanariansaarten saaret on nimetty koirien mukaan, koska saarilla tiedetään olleen paljon villikoiria. Pääsaaret suurimmasta pienimpään ovat nimeltään Teneriffa, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera ja El Hierro. Läntiset neljä saarta Teneriffa, La Palma, La Gomera ja El Hierro muodostavat Santa Cruz de Tenerifen maakunnan, kun taas itäiset kolme saarta Gran Canaria, Lanzarote ja Fuerteventura muodostavat Las Palmasin maakunnan. Las Palmasin maakuntaan kuuluu myös Chinijon saaristomeri, jossa on joukko pienempiä saaria. Chinijon saaristomeren pääsaarten nimet ovat Alegranza, La Graciosa, Montaña Clara, Roque del Este ja Roque del Oeste. Pääsaarten lisäksi saaristossa on myös neljä muuta pientä saarta, joiden nimet ovat Lobos, Anaga, Salmor ja Garachico. Kanariansaaret kuuluvat Makaronesian ekologiseen alueeseen kuten muutkin Atlantin saaret Azorit, Kap Verde, Madeira ja Selvagenssaaret.
Kanariansaarten asukkaat eli canariot pitävät itseään omana rotunaan, eivät espanjalaisina. Kanariansaarten alkuperäisväestöä kutsutaan nimellä guanchot, ja he käyttivät aikoinaan vihellyskieltä. Vuonna 1402 ranskalainen tutkimusmatkailija Jean de Béthencourt saapui saarille ja nousi maihin Lanzaroten pohjoisrannalla. Vuosisadan loppuun mennessä Kanariansaaret olivat kokonaan Espanjan hallinnassa.
Kanariansaarten talous perustuu turismiin ja trooppiseen maanviljelyyn (banaanit ja tupakka). Saarilla käy vuodessa noin 10 miljoonaa turistia. Marokosta on laivayhteyksiä itäisille Kanariansaarille. Kanariansaarten korkeat vuoret, puhdas ilma ja sijainti Espanjan alueella ovat houkutelleet saarille myös paljon astronomeja eli tähtitieteilijöitä. Kanariansaarilla puhutaan äidinkielenä espanjaa, mutta saarilla ymmärretään hyvin myös englantia ja saksaa. Kanariansaarten rahayksikkö on Manner-Espanjan tavoin euro ja pääuskonto roomalaiskatolisuus.
Kanariansaarten ilmasto on Atlantin tuulista riippuen joko leuto ja kostea tai hyvin kuiva. Sää vaihtelee huomattavasti saarten eri osissa. Säähän vaikuttavat muun muassa laaksojen suunnat ja paikan korkeus merenpinnasta. Lämpimät merivirrat pitävät meriveden tasaisen lämpimänä koko vuoden.
Kanariansaarten läntisten rinteiden subtrooppisessa ilmastossa viljellään banaaneja, kahvia, sokeriruokoa, appelsiineja ja taateleita. Korkeammilla mailla kasvaa vehnää, ohraa, maissia, perunoita ja viiniköynnöksiä. Itäiset Kanariansaaret ovat karuimmat. Monia paikallisia lajeja suojellaan kuten Dracaena draco-puuta ja Laurisilva-metsiä. Espanjan kolmestatoista kansallispuistosta neljä sijaitsee Kanariansaarilla: Caldera de Taburienten kansallispuisto La Palmalla, Garajonayn kansallispuisto La Gomeralla, Teide-vuori ja vuoren alueen kansallispuisto Teneriffalla sekä Timanfayan kansallispuisto Lanzarotella.
Teneriffa on Kanariansaarten suurin saari sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan. Teneriffan pinta-ala on 2034 km² ja asukasluku noin 890 000. Teneriffan suurin kaupunki on Santa Cruz de Tenerife. Se on myös samannimisen maakunnan pääkaupunki sekä Kanariansaarten itsehallintoalueen pääkaupunki yhdessä Gran Canarialla sijaitsevan Las Palmas de Gran Canarian kanssa. Kanariansaarten parlamentti kokoontuu Santa Cruz de Tenerifessä. Muita suuria kaupunkeja Teneriffalla ovat San Cristóbal de La Laguna ja Puerto de la Cruz. San Cristóbal de La Laguna sijaitsee saaren pohjoisen lentokentän ja Santa Cruz de Tenerifen läheisyydessä. Puerto de la Cruz on saaren pohjoisrannalla.
Teneriffalla kohoaa Espanjan korkein vuori Teide, joka on 3 718 metriä korkea tulivuori. Teide on maailman kolmanneksi suurin tulivuori ja korkein vuori Atlantin valtamerellä olevien saarten vuorista. Teide-vuori ja sitä ympäröivä 48-kilometrinen kaldera eli kraatterialue Las Cañadas kuuluvat Parque Nacional del Teide kansallispuistoon. Puisto on Kanarian saarten suosituimpia matkailukohteita. Se on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 2007. Teidelle pääsee hyvällä ilmalla köysirataa pitkin Las Cañadasin kraatterialueelta.
Las Cañadasin kraatterialueen synnytti noin 150 000 vuotta sitten sattunut voimakas räjähdyspurkaus. Teiden rinteillä valunut laava on rapautunut ravinnerikkaaksi ja ohueksi maakerrokseksi, jolla elää monenlaisia kasvilajeja. Parque Nacional del Teiden kansallispuistossa on tunnistettu 168 putkilokasvilajia, joista 33 on Teneriffan omia alkuperäisiä lajeja. Teiden keskirinteiden metsien valtalaji on kanarianmänty. Kraatterialueen suojaisilla sisärinteillä kasvaa madeirankataja. Kenttäkerroksen kasveista tyypillinen on valkokukkainen varpu. Punakukkainen neidonkielen sukuinen Echium wildpretii herättää huomiota lähes kolmemetrisillä kukinnoillaan. Kaikki kasvit ovat sopeutuneet korkean paikan ilmastoon eli voimakkaaseen auringonpaahteeseen, kuivuuteen ja suuriin lämpötilanvaihteluihin.
Parque Nacional del Teiden kansallispuistossa elää useita selkärangattomien eläinten lajeja, joista 40 prosenttia on Kanariansaarten omia alkuperäisiä lajeja ja 70 lajia tavataan vain tässä kansallispuistossa. Selkärankaislajeja on sen sijaan melko vähän. Kansallispuistossa pesii kymmenen lintulajia. Liskoja on kolme Kanariansaarten omaa alkuperäistä lajia. Kansallispuiston ainoita alkuperäisiä nisäkkäitä ovat lepakot. Muut nisäkäslajit ovat tulokkaita kuten kotihiiri, rotta, mufloni ja villiintynyt kotikissa sekä pohjoisafrikkalainen siililaji Atelerix algirus.
Puerto de la Cruzin yläpuolella aukeaa Orotavan laakso (Valle de la Orotava), joka on erittäin hedelmällistä aluetta, sillä Atlantilta puhaltavat tuulet tuovat sinne sadetta. Sade jää usein rinteeseen ja Teneriffan eteläosa onkin paljolti keinokastelun varassa.
Teneriffan eteläosassa lähellä Costa del Silencion turistikeskusta on Teneriffan eteläinen lentokenttä. Sen läheisyydessä sijaitsevat yhteen kasvaneet turistikeskukset Los Cristianos ja Playa de las Americas. Teneriffan nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa Espanjan korkein vuori Teide, Puerto de la Cruzissa sijaitseva maailman suurimpiin kuuluva papukaijapuisto Loro Parque ja maailman suurin valaiden allas Orca Ocean.
Teneriffalla on 31 kuntaa. Niiden nimet ovat Adeje, Arafo, Arico, Arona, Buenavista del Norte, Candelaria, Fasnia, Garachico, Granadilla de Abona, La Guancha, Guía de Isora, Guimar, Icod de los Vinos, La Matanza de Acentejo, La Orotava, Puerto de la Cruz, Los Realejos, El Rosario, San Cristóbal de la Laguna, San Juan de la Rambla, San Miguel de Abona, Santa Cruz de Tenerife, Santa Ursula, Santiago del Teide, El Sauzal, Los Silos, Tacoronte, El Tanque, Tegueste, La Victoria de Acentejo ja Vilaflor.
Gran Canaria on Kanariansaarten kolmanneksi suurin saari. Se sijaitsee noin 210 kilometrin päässä Pohjois-Afrikan rannikosta. Gran Canarian pinta-ala on 1 530 km². Saaren asukasluku on noin 830 000 ja asukkaista melkein puolet asuu saaren pääkaupungissa Las Palmas de Gran Canariassa. Las Palmas de Gran Canaria on Kanariansaarten itsehallintoalueen pääkaupunki yhdessä Teneriffalla sijaitsevan Santa Cruz de Tenerifen kanssa. Gran Canaria jakautuu 21 kuntaan, joiden nimet ovat Agaete, Aguimes, Artenara, Arucas, Firgas, Galdar, Ingenio, Mogan, Moya, Las Palmas, San Bartolome de Tirajana, San Nicolas de Tolentino, Santa Brigida, Santa Lucia de Tirajana, Santa Maria de Guia de Gran Canaria, Tejeda, Telde, Teror, Valleseco, Valsequillo de Gran Canaria ja Vega de San Mateo.
Gran Canarian saari on pyöreä ja halkaisijaltaan noin 50 kilometriä. Saaren korkein kohta on 1 949 metriä korkea vuori Pico de Las Nieves. Gran Canarian saari jakautuu selvästi vehreämpään pohjoisosaan ja kuivaan eteläosaan. Pohjoisessa kasvaa muun muassa sitrushedelmiä, banaaneja ja viiniköynnöksiä. Vehreissä laaksoissa menestyvät myös kastanja-, laakeri-, eukalyptus- ja mantelipuut. Etelässä sitä vastoin on aavikkomainen dyynialue, hiekkarantoja, jyrkkiä mereen päättyviä kalliorinteitä, karun ja kuivan maan pensaskasvillisuutta ja palmulaaksoja. Gran Canarialle puhaltaa tuuli nelisen kertaa vuodessa Afrikasta. Silloin saarella on hyvin lämmintä eikä 45 celsiusasteen lämpötilakaan ole mahdottomuus. Sirocco-tuuli kuljettaa Saharasta hienonhienoa hiekkaa pilvinä saarten ylle. Kanarialaiset käyttävät ilmiöstä nimeä calima.
Gran Canaria on suosittu matkailukohde, jossa käy vuosittain yli kaksi miljoonaa matkailijaa. Valtaosa matkailijoista vierailee saaren aurinkoisessa eteläosassa, jossa sijaitsevat muun muassa Playa del Inglésin ja Puerto Ricon matkailukohteet. Eteläosassa sijaitsevat myös suuremmat hiekkarannat ja Maspalomasin hiekkadyynit. Playa del Inglés on suosittu kohde erityisesti gay-turistien keskuudessa.
Yksi Gran Canarian suosituimmista matkakohteista on kasvitieteellinen puutarha Palmitos Park. Se sijaitsee saaren eteläosassa sisämaassa noin 10 kilometriä pohjoiseen Maspalomasin hiekkarannoista ja dyyneistä. Palmitos Parkin subtrooppinen puisto sijaitsee maaseudulla vuorten keskellä.
Palmitos Parkin läpi kävellessä voi katsella monia kauniita maisemia. Amfiteatteriin johtavan polun varrella on lähde ja pieni tasanne, jossa voi kuunnella rukouslintujen laulua. Amfiteatterin vieressä kannattaa levähtää välipalalla ruokabaarissa tai kahvilassa. Puistossa on valtava määrä hyväkuntoisia kaktuksia ja mehikasveja. Erilaisia kaktustyyppejä on yli 160 ja palmupuita on 1000 42 eri lajia.
Palmitos Parkissa on yli 1500 eksoottista lintua 230 eri lajista. Papukaijat ovat hyvin edustettuina, mutta puistosta löytyy myös muita lintuja kuten erilaisia joutsenia ja ankkoja. Monet linnut lentävät vapaana puistossa. Puistossa on myös apinoita, krokotiileja ja orkideatalo sekä akvaario, jossa on kaloja ja koralleja. Puistosta löytyy myös Euroopan suurin perhostalo. Matkamuistokaupan takana voi ihailla hyvin eloisasti lentäviä kolibreja.
Gran Canarian pääkaupungissa Las Palmas de Gran Canariassa on Las Canterasin hiekkaranta, ostoskatuja ja ostoskeskuksia. Pääkaupungissa on paljon kulttuurimahdollisuuksia ja siellä järjestetään vuosittain karnevaali ja oopperajuhlat. Gran Canarialla on monia erilaisia ostoskeskuksia ja tavarataloja. Esimerkiksi Playa del Inglesissä ja sen lähialueilla on yli 70 ostoskeskusta. Gran Canarialla pelaa kaksi Kanariansaarten jalkapallon suurseuraa ja yksi koripalloseura.
Gran Canarian lentoasema on yksi Espanjan vilkkaimmista lentoasemista ja Gran Canarian ainoa lentoasema. Saaren suurin satama La Luz sijaitsee pääkaupungissa Las Palmas de Gran Canariassa, josta lähtee rahti- ja matkustajalaivoja. Matkustajalaivoja lähtee myös Agaeten kunnassa sijaitsevasta Las Nievesin satamasta. Gran Canarian linja-autoverkosto on laaja ja saarella on laaja ja hyväkuntoinen tieverkosto, johon kuuluvat myös moottoritiet.
Fuerteventura on Kanariansaariin kuuluva toiseksi suurin ja itäisin saari Atlantin valtamerellä 115 kilometriä länteen Afrikan rannikosta. Sen pääkaupunki on Puerto del Rosario. Saaren pinta-ala on 1660 km² ja väkiluku noin 100 000. Fuerteventuran asukkaiden tärkein elinkeino on matkailu. Muita elinkeinoja ovat muun muassa kalastus ja maatalous. Fuerteventura on osa Las Palmasin maakuntaa ja jakautuu kuuteen kuntaan, joiden nimet ovat Antigua, Betancuria, La Oliva, Pajara, Puerto del Rosario ja Tuineje.
Fuerteventura on vanhin Kanariansaarista. Se syntyi tulivuorenpurkauksen seurauksena noin 12 miljoonaa vuotta sitten. Saaren alkuperäiset asukkaat guanchet saapuivat Fuerteventuralle satoja vuosia ennen eurooppalaisia. Guancheilla ja Pohjois-Afrikan Atlasvuorilla asuvilla berberiheimoilla oletetaan olevan läheinen yhteys. Ranskalainen Jean de Betancourt valloitti Fuerteventuran 1400-luvun alussa. Hän miehitti Betancurian kaupungin ja nimesi sen itsensä mukaan. Saaren ensimmäinen kristitty kirkko rakennettiin myös sinne. Fuerteventuran nimen alkuperästä on useampikin teoria. Yhden teorian mukaan Jean de Bétancourt antoi saarelle nimen Fuerteventura pitäessään saarella käymistä suurena seikkailuna. Toisen teorian mukaan nimi tulee espanjankielisistä sanoista el viento fuerte (suomeksi voimakas tuuli).
Fuerteventuran saari on noin 100 kilometriä pitkä ja 30 kilometriä leveä. Saari on maaperältään karu ja aavikkomainen. Saarella on rantaviivaa 340 kilometriä, josta kullankeltaista hiekkarantaa noin 50 kilometriä. Yksi hieno 25 kilometriä pitkä ranta on saaren eteläosassa Jandiassa. Corralejon eteläpuolella on myös suuri valkohiekkainen dyynialue. Fuerteventuran rantavedet ovat usein turkoosinvihreitä, koska saaren rannat ovat matalia ja vesi kirkasta. Corralejon lähellä oleva Isla de Lobosin saari ja saaren sisäosissa oleva Betancurian historiallinen kaupunki ovat suosittuja retkeilykohteita. Fuerteventuran korkein huippu on 807 metriä korkea Pico de Jandia. Fuerteventuran ilmasto on läpi vuoden hyvin tasainen. Lämpötila laskee harvoin alle 18 asteen ja nousee harvoin yli 24 asteen. Joulukuusta helmikuuhun ilmasto saattaa olla epävakainen ja kolea. Fuerteventuran saarella tuulee lähes aina.
Fuerteventuralle matkustetaan ottamaan aurinkoa ja viettämään aikaa hiekkarannoilla. Suurimmat matkailukohteet ovat Corralejon kylä saaren pohjoisosassa, Morro Jable saaren eteläosassa Jandiassa ja ainoastaan matkailua varten rakennettu Caleta de Fuste, toiselta nimeltään El Cotillo hieman pääkaupunki Puerto del Rosarion eteläpuolella.
La Palma on toiseksi läntisin saari Kanariansaarilla. Saaren pinta-ala on 708 km² ja sen väkiluku on noin 90 000. Asukkaista noin 18 000 asuu saaren pääkaupungissa Santa Cruz de La Palmassa.
La Palman saari on tuliperäinen ja syntynyt vedenalaisen tulivuoren purkauksessa, jonka yhteydessä sen huippu on romahtanut ja muodostanut kalderan eli kraatterialueen (Caldera de Taburiente). Viimeisin La Palman tulivuorenpurkaus tapahtui vuonna 1971, kun saaren eteläkärjessä oleva Teneguia-tulivuori purkautui.
La Palma on Kanariansaarten toiseksi korkein saari. Saaren korkein kohta on 2426 metriä korkea ja se on kalderan reunamuodostuman pohjoinen osa. Kalderan alueet muodostavat kansallispuiston nimeltään Caldera de Taburiente, joka sijaitsee Taburiente-tulivuoren calderan ympärillä 430-2426 metrin korkeudessa. Roque de los Muchachosin reunalla on useita observatorioita muun muassa Nordic Optical Telescope, joka on pohjoismaiden yhteinen tähtitorni. Tähtitorni on varustettu 2,5 metrin peilikaukoputkella.
La Palman luonto on monin paikoin vehreää ja etenkin saaren pohjoisosassa on runsaasti metsiä. Näistä on syntynyt saaren lisänimi La Isla Bonita (kaunis saari). Saaren useimmat rannat ovat kallioisia, mutta siellä täällä on mustia hiekkarantoja, jotka ovat muodostuneet murentuneesta laavasta. Niitä on muun muassa Tazacortessa, Puerto Naosissa ja Los Cancajosissa.
La Palma on jaettu 14 kuntaan, joiden nimet ovat Barlovento, Breña Alta, Breña Baja, Fuencaliente de La Palma, Garafía, Los Llanos de Aridane, El Paso, Puntagorda, Puntallana, San Andrés y Sauces, Santa Cruz de La Palma, Tazacorte, Tijarafe ja Villa de Mazo.
Lanzarote sijaitsee noin 140 kilometrin päässä Pohjois-Afrikan rannikosta. Lanzarotelta on 15 kilometrin matka Fuerteventuralle ja kahden kilometrin matka Graciosalle. Lanzaroten pinta-ala on 807 neliökilometriä ja sen asukasluku on noin 140 000. Lanzaroten pääkaupunki on Arrecife, jossa asuu noin 60 000 asukasta. Arrecifessa sijaitsee myös lentokenttä. Lanzarote on osa Las Palmaksen maakuntaa ja jakautuu seitsemään kuntaan, jotka ovat nimeltään Arrecife, Haria, San Bartolome, Teguise, Tias, Tinajo ja Yaiza.
Lanzarote on yksi vanhimmista Kanariansaarista. Ensimmäinen saarelle annettu nimi oli Insula de Lanzarotus Marocelus, jonka sille antoi Angelino Dulcert. Lanzaroten on arveltu olevan ensimmäinen Kanariansaarista, joka koskaan asutettiin. Se nousi vedenpinnan yläpuolelle noin 19 miljoonaa vuotta sitten. Pääkaupungin Arrecifen yksi kuuluisa historiallinen nähtävyys on linna nimeltään Castillo de San Gabriel. Se rakennettiin vuonna 1574 puolustamaaan Arrecifen satamaa. Linnan tuhosi vain muutama vuosi rakentamisen jälkeen algerialainen merirosvo Morato Arraez. Linna rakennettiin kuitenkin uudelleen vuonna 1599 ja sitä käytettiin sotilaallisiin tarkoituksiin aina 1950-luvulle asti. Nykyään linnassa toimii arkeologinen museo.
Lanzarotella on pituutta noin 60 kilometriä ja leveyttä noin 20 kilometriä. Saarella on 213 kilometriä rantaviivaa. Lanzarote on maisemiltaan hyvin karu ja kasvillisuutta on vähän. Se poikkeaa muista Kanariansaarista pelkistetyn värimaailmansa vuoksi. Lähes kaikki saaren rakennukset ovat matalia ja valkoiseksi kalkittuja. Lanzaroten yleisilmeeseen ja saaren nähtävyyksien syntyyn on vaikuttanut saarella asunut taiteilija Cesar Manrique yhdessä saaren hallinnon kanssa.
Lanzarotella sijaitsee Kanariansaarten toiseksi suosituin luonnonnähtävyys Timanfayan kansallispuisto. Timanfayan vulkaanisella maaperällä sijaitsevassa kansallispuistossa voi nähdä erilaisia geologisia ja vulkaanisia ilmiöitä ja tutustua yli 180 karussa elinympäristössä elävään kasvilajiin.
Lanzaroten suosituin lomakohde on Puerto del Carmen, jonka hotelleihin mahtuu jopa 10 000 turistia. Hyvien hiekkarantojen lisäksi myös Puerto del Carmenin vanhakaupunki on vierailemisen arvoinen. Satama-alueelta löytyy monia tunnelmallisia rantaravintoloita.
Lanzaroten eteläosassa on vanha kalastajakylä Playa Blanca, joka on saanut nimensä kylää ympäröivistä valkoisista hiekkarannoista. Playa Blanca on rauhallinen turistikohde. Siellä ei ole palveluja ja yöelämää niin paljon kuin Puerto del Carmenissa, mutta ravintolatarjonta on hyvä. Huvivenesatamasta pääsee lautalla Fuerteventuraan.
Lanzaroten pohjoisosassa Monte de la Corona tulivuoren juurella on Jameos del Agua, jossa on laavavirtojen muodostamia luolia ja uimakelpoisia altaita. Sana Jameos tarkoittaa laavan kuplia. Monet Jameos del Aguan luolat ovat päivänvalossa, sillä luolien katot ovat paikoin romahtaneet. Luoliin on rakennettu myös baareja ja konserttilava.
Jameos del Aguan maanalaisessa suolavesilaguunissa Jameo Chicossa elää hyvin pieni sokea albiinorapujen laji Munidopsis Polimorpha, jota ei tavata missään muualla maailmassa. Ravun alkuperää ei myöskään tunneta.
El Hierro on pienin ja läntisin Kanariansaarten pääsaarista. Se kuuluu Santa Cruz de Tenerifen maakuntaan ja sen pääkaupunki sekä hallinnollinen keskus on Valverde. El Hierron pinta-ala on 278 km² ja sen väkiluku on noin 11 000.
El Hierron ainoat kunnat ovat Frontera ja Valverde. El Hierro tunnetaan myös nimellä Ferro ja kauan sitten maailman historiassa uskottiin, että Ferro on läntisin maa koko maailmassa.
La Gomera kuuluu Santa Cruz de Tenerifen maakuntaan ja sen pääkaupunki on San Sebastián de La Gomera. Saarella sijaitsee viisi kuntaa, joiden nimet ovat Agulo, Alajeró, Hermigua, Valle Gran Rey ja Vallehermoso. La Gomeran väkiluku on Kanariansaarten kolmanneksi pienin eli noin 23 000. La Gomeran pinta-ala on 370 km².
La Gomeran turismi on hyvin erilaista kuin muilla Kanariansaarilla. Saari on vehmas ja sen polut sopivat hyvin patikointiin, mutta rannat eivät ole erityisen hyvät uimiseen tai auringonottoon. Geologisesti La Gomera on yksi vanhimmista Kanariansaarista. Siellä sijaitsee Garajonayn kansallispuisto, jossa on paljon suojeltuja laurisilva-pensastoja.
Kanariansaarten pääsaarien lisäksi Las Palmasin maakuntaan kuuluu Lanzaroten saaren pohjoispuolella sijaitseva Chinijon saaristomeri, jossa on joukko pieniä saaria. Chinijon saaristomeren pääsaarten nimet ovat La Graciosa, Alegranza, Montaña Clara, Roque del Este ja Roque del Oeste. Pääsaarten lisäksi saaristossa on myös neljä muuta pientä saarta, joiden nimet ovat Lobos, Anaga, Salmor ja Garachico.
Lanzaroten pohjoispuolella oleva La Graciosa on pienin Kanariansaariin kuuluva asutettu saari. La Graciosa kuuluu Teguisen kuntaan ja se on Chinijon saaristomeren pääsaari. La Graciosa kuuluu hallinnollisesti Lanzarotelle ja sen erottaa Lanzarotesta vain kahden kilometrin levyinen salmi. La Graciosan pinta-ala on 27 km² ja asukasluku noin 660. La Graciosan pääkaupunki on Caleta de Sebo, jossa kaikki saaren asukkaat asuvat. Saaren tärkeimmät elinkeinot ovat turismi ja kalastus.
Graciosan pohjois- ja länsiosissa on vuoristoista, etelässä ja idässä puolestaan kumpareista maastoa. Korkein vuori Aguja Grandes on 266 metriä korkea. Graciosan teitä ei ole kivetty lainkaan. Saari on erittäin kuiva ja koostuu lähinnä pensaikosta ja kuivasta mullasta. Siellä ei ole lainkaan makean veden lähteitä, joten saaren asukkaat joutuvat juomaan muualta tuotua pullovettä. Merivedestä puhdistamalla suodatettu vesijohtovesi tulee Graciosalle merenalaista putkistoa pitkin Lanzarotelta. Myös saarelaisten tarvitsema sähkö tuotetaan Lanzarotella.
Kanariansaarten keittiössä perinne ja nykyaikaisuus kulkevat käsi kädessä. Ruokia luonnehtivat yksinkertaisuus sekä saarten omasta maasta ja merestä saatavien tuotteiden hyvä tuoreus ja laatu. Herkullisia paikallisia erikoisuuksia ovat muun muassa kalaruuat sekä meriruoka kuten kotilot ja katkaravut. Liharuuista tarjolla on etenkin jäniksen lihaa, lampaan lihaa ja vuohen lihaa. Aterian täydentävät erilaiset juustot, runsas valikoima hunajaa, perinteiset kakut ja jälkiruuat sekä laadukkaat viinit, jotka on valmistettu rikkaassa vulkaanisessa maaperässä kasvaneista viinirypäleistä.
Kanariansaaret tarjoavat koko perheelle paljon aurinkoa ja kaunista saariluontoa. Kanariansaarilta löytyy myös monia erilaisia liikuntamahdollisuuksia kuten varjoliitoa, vesiurheilulajeja, golfia ja ratsastusta. Kanariansaarilla on myös hyvät edellytykset esimerkiksi vaellukselle ja pyöräilylle. Hyviä tuliaisia Kanariansaarilta ovat hajuvedet, oliiviöljy, paikalliset viinit, hunajarommi ja juustot. Lentoaika Helsingistä Kanariansaaarille on reilu kuusi tuntia. Kanariansaarilla kello on kaksi tuntia vähemmän kuin Suomessa.
KANARIANSAARET HOTELLIT JA MAJOITUS |
Hotellit lennot matkat etusivu Hotellit lennot matkat keskustelu Hotellit lennot matkat tarjous Albufeira / Algarve / Portugali Alicante / Costa Blanca / Espanja Bad Gastein / Alpit / Itävalta Chinijon saaristomeri / Kanariansaaret / Espanja Desertassaaret / Madeira / Portugali Dubai / Yhdistyneet Arabiemiirikunnat El Hierro / Kanariansaaret / Espanja Formentera / Mallorca / Espanja Fuengirola / Costa del Sol / Espanja Fuerteventura / Kanariansaaret / Espanja Gran Canaria / Kanariansaaret / Espanja Havanna / Karibian saaret / Kuuba Kap Verde / Kap Verden tasavalta La Gomera / Kanariansaaret / Espanja La Palma / Kanariansaaret / Espanja Lanzarote / Kanariansaaret / Espanja Malaga / Costa del Sol / Espanja Monte Gordo / Algarve / Portugali Nabq Bay / Sharm el Sheikh / Egypti Porto Santo / Madeira / Portugali Saalbach-Hinterglemm / Itävalta Santa Maria / Azorit / Portugali São Jorge / Azorit / Portugali São Miguel / Azorit / Portugali Selvegenssaaret / Madeira / Portugali Seychellit / Seychellien tasavalta Teneriffa / Kanariansaaret / Espanja Torremolinos / Costa del Sol / Espanja Torrevieja / Costa Blanca / Espanja Varadero / Karibian saaret / Kuuba |
All rights reserved. Unauthorized copying of this page prohibited. |