LARNAKA - HOTELLITLENNOTMATKAT.FI

LARNACA KYPROS MATKATIETOA JA LOMAKUVIA

HUOM! Matkakohteita, tietoa, kuvia ja tarjouksia on runsaasti, joten koko sivun latautuminen saattaa kestää parikymmentä sekuntia tavallista pidempään ... hyvää kannattaa odottaa ...

Matkatarjouksia

Hotellitarjouksia

Lentotarjouksia

Matkatoimistoja

LARNAKA

Larnaca Kypros loma matka kuva
Larnaka - Kypros

Larnaka (englanniksi Larnaca) on kaupunki Kyproksen etelärannikolla. Kypros on Välimeren kolmanneksi suurin saari Sisilian ja Sardinian jälkeen. Saaren leveys idästä länteen on 240 kilometriä ja pituus pohjoisesta etelään 100 kilometriä. Kypros sijaitsee Välimeren itäosassa Turkin alapuolella samalla leveysasteella Tunisian kanssa, joten saarella on kesäistä lämpöä yleensä vielä marraskuussakin. Kyproksen asukasluku on noin 860 000 ja pinta-ala on 9251 km². Kyproksen tärkeimpiä kaupunkeja ovat pääkaupunki Nikosia (noin 225 000 asukasta), Limassol (noin 180 000 asukasta), Larnaka (noin 80 000 asukasta) ja Pafos (noin 53 000 asukasta). Kyprokselta on matkaa Turkkiin 75 kilometriä, Egyptiin 300 kilometriä, Syyriaan 105 kilometriä ja Kreikan Rhodokselle noin 380 kilometriä.

kartta Larnaca Kypros sijainti
Kypros - sijainti

Larnaka on Kyproksen vanhin toiminnassa oleva kaupunki. Larnakan asukasluku on noin 80 000. Larnaka on toiseksi suurin kauppasatama Kyproksen neljästä virallisesta merisatamasta ja saaren tärkeä turistikeskus. Larnakassa sijaitsee Kyproksen suurin lentokenttä. Larnaka on tunnettu viehättävästä rantakadustaan, jota reunustavat kauniit palmurivit ja lukuisat houkuttelevat kahvilat ja ravintolat. Rantakatu toimii myös kaupungissa järjestettävien suurten juhlien tapahtumapaikkana. Tärkein näistä juhlista on Kataklysmos -juhla, jota juhlitaan alkukesästä pyhän hengen päivänä monien kulttuuritapahtumien sarjalla. Perinteellä on vahvat juuret raamatun suureen vedenpaisumukseen ja yhteys kreikkalaiseen mytologiaan. Juhlinnat muistuttavat muinaisia Afroditen ja Adoniksen kunniaksi järjestettyjä seremonioita. Noin kolmen viikon pituisena juhla-aikana kyproslaiset kerääntyvät rannikolle viettämään juhlaa, johon kuuluu uskonnollisia juhlallisuuksia, konsertteja, vene- ja uintikilpailuja sekä muita vesiaktiviteetteja. Kaikki juhlallisuudet kuvaavat ruumiin ja sielun puhdistautumista. Kataklysmos -juhlan aikana merenrantakatu on iltaisin kokonaan suljettu muulta liikenteeltä.

kartta Larnaka Kypros sijainti
Kyproksen saari ja Larnaka

Kyproksen saarta ovat historian kuluessa hallinneet niin kreikkalaiset, roomalaiset, ranskalaiset, italialaiset, turkkilaiset kuin englantilaisetkin. Monet eri kansallisuudet ovat jättäneet Kyprokselle rikkaan kulttuuriperinnön. Muinaisina aikoina Larnaka tunnettiin nimellä Kition, koska uskottiin, että Nooan lapsenlapsi Khittim perusti ensimmäisen pysyvän asutuksen alueelle noin 6000 vuotta sitten. Rooman aikojen jälkeen kaupungista tuli Kyproksen saaren tärkein satamakaupunki. Larnaka on pyhän Lasaruksen toinen koti. Raamatun mukaan Jeesus herätti Lasaruksen kuolleista. Lasarus asui kaupungissa kuolleista heräämisensä jälkeen noin 30 vuotta ja hänestä tuli myöhemmin Larnakan ensimmäinen piispa. Larnakan keskustan 800-luvulla rakennettu Pyhän Lazaruksen kirkko on rakennettu Lasarus-pyhimyksen haudan ympärille ja se on yksi hienoimpia bysanttilaisen arkkitehtuurin taidonnäytteitä Kyproksen saarella.

Larnaca Kypros Lazarus kirkko
Lazarus-kirkko - Larnaca - Kypros

Larnaka kuuluu Kyprokseen. Kypros on tunnettu jo antiikin ajoista lähtien kuparistaan ja maan kreikkalaisesta nimestä juontuu kuparin suomenkielinen nimi. Nykyään maan kupariesiintymät on kuitenkin käytetty jo loppuun ja tärkeimmät luonnonvarat ovat asbesti, kipsi, marmori ja meripihka. Kyproksen pääelinkeinot ovat teollisuus ja maatalous. Maatalous keskittyy perunan, sitrushedelmien, viinirypäleiden ja pienimuotoisesti viljan viljelyyn sekä karjan kasvatukseen. Tärkeimmät teollisuustuotteet ovat savukkeet, viini, vaatteet, kengät ja sementti. Maan merkittävimmät vientituotteet ovat hedelmät ja tekstiilit. Kyproksen väestö jakautuu kielellisesti ja uskonnollisesti kreikkaa puhuviin ortodokseihin ja turkkia puhuviin muslimeihin. Kreikkalaisella puolella on lisäksi tuhatkunta arabiaa puhuvaa kreikkalaista asukasta. Kyproksen viralliset kielet ovat kreikka ja turkki, tosin maassa pärjää hyvin myös pelkällä englannilla. Kyproksen kreikka on oma murteensa, joka eroaa varsin paljon varsinaisesta kreikan kielestä. Kyproksen tasavallan rahayksikkö on euro.

kuva Kypros lippu
Kypros - lippu

Kyproksella on paljon hyviä ja pitkiä valkohiekkaisia uimarantoja. Kyproksen hiekkarannat kuuluvat Välimeren puhtaimpiin ja turvallisimpiin rantoihin. Larnakan tärkeimmät uimarannat ovat keskustan uimaranta, Makenzy ja Larnaca Bay. Larnakan keskustassa on noin 800 metriä pitkä tummahiekkainen ranta, joka syvenee loivasti. Rantaa reunustavan Seafront -rantakadun varrelta löytyy monia ravintoloita ja ulkoilmapaikkoja. Larnakan länsipuolella noin neljän kilometrin päässä on hyvä Makenzy-uimaranta, jossa voi harrastaa useita vesiurheilulajeja. Larnakan itäpuolella noin kuuden kilometrin päässä on pitkä Larnaca Bay - uimaranta. Larnacan Makenzy, Pervolia, Phinikoudes ja Dhekelia -hiekkarannat ovat tunnettuja myös laitesukelluksesta, vesihiihdosta, kanootti- ja kajakkimelonnasta, suolaveden ja syvänmeren kalastuksesta, järvikalastuksesta ja merivenematkoista.

Merenrantakatu Foinikoudes Larnaca Kypros
Merenrantakatu "Foinikoudes"
Larnaca - Kypros

Larnakan ilta- ja yöelämä on vilkasta ja runsasta. Kaupungista löytyy paljon erilaisia musiikki-, karaoke- ja urheilubaareja sekä diskoja. Kyproksella nautitaan päivällinen vasta illalla kymmenen aikoihin ja sen jälkeen ilta jatkuu usein baareissa tai diskoissa. Larnakasta löytyy myös bouzouki-baareja, joissa voi tanssia perinteisen kyproslaisen musiikin tahdissa.

kuva Larnaka bouzouki soitin Kypros matkat
Bouzouki-soitin

Rantaelämän, viihteen ja juhlinnan lomassa kannattaa tutustua myös laajemmin Kyproksen saareen sekä sen moniin antiikinaikaisiin ja keskiaikaisiin nähtävyyksiin. Larnakan tärkein nähtävyys on muinaiset Kitiumin rauniot Larnakan luoteisosassa. Alueen varhaisimmat rakennustaiteelliset jäännökset ovat peräisin 1200-luvulta ennen Kristusta. Myöhemmin Akhaian kreikkalaiset rakensivat alueen uudelleen. Kyklooppimuurien jäänteet, jotka on tehty valtavista järkäleistä ja viiden temppelin ryhmä, etenkin Astarten foinikialainen temppeli, ovat Kitiumin alueen kiinnostavimmat retkikohteet. Jumalatar Astartelle omistettu temppeli on rakennettu pronssikaudella. Kaupungin ulkopuolella Limassoliin vievän tien varrelta löytyy vanha roomalaistyylinen Kamares-niminen akvedukti. Se rakennettiin vuonna 1745 tuomaan vettä vajaan kymmenen kilometrin päästä Larnakan eteläpuolelta Larnakan kaupunkiin. Akvedukti on yöllä valaistu kauniisti.

Vanha roomalaistyylinen akvedukti Larnakassa
Vanha roomalaistyylinen akvedukti Larnakassa

Toinen merkittävä nähtävyys Larnakassa on Zenon monumentin ja suolajärven puolessavälissä oleva Ayia Phaneromenin maanalainen kappeli. Se on kallioluola, jossa on kaksi huonetta. Rakennus on ehkä ollut foinikialaisten aikainen pakanoiden hautakammio. Paikalla uskotaan olevan useita maagisia voimia. Monet päänsärystä tai muista sairauksista kärsivät kävelevät kolme kertaa kappelin ympäri ja jättävät palan vaatettaan tai nipun hiuksiaan eteläisen ristikkoikkunan eteen. Myös naiset, joiden puolisot ovat kaukana ulkomailla, tulevat kappeliin rukoilemaan rakkaidensa turvallisuuden puolesta.

Kreikkalainen filosofi Zeno patsas
Muinainen kreikkalainen filosofi Zeno

Kyprokselta löytyy useita luonnonkauniita vaelluskohteita kuten Karpasian niemi Pohjois-Kyproksella ja Troodos-vuoristo Kyproksen länsiosassa. Troodos on Kyproksen suurin vuoristo, jonka korkein huippu on 1952 metriin kohoava Olympus. Troodosissa voi kesäisin vaellella mäntymetsissä ja talvisin hiihtää. Vuorilla sijaitsee myös useita kuuluisia lomakohteita, bysanttilaisia luostareita ja kirkkoja, joissa on upeita freskoja ja ikoneita. Alueella voi vierailla yhteensä kymmenessä kirkossa, jotka kaikki kuuluvat UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

Bysanttilainen kirkko Troodos-vuoristossa - Kypros
Bysanttilainen kirkko
Troodos-vuoristo - Kypros

Kyproksella on lukuisia historiallisia nähtävyyksiä ja saareen liittyviä mielenkiintoisia vanhoja tarinoita. Erityisesti Pafoksen kaupunki on kuin suuri ulkoilmamuseo, jossa on paljon nähtävää kuten Afroditen temppeli, kaivauksissa löytyneen antiikin kaupungin Nea Paphoksen rauniot upeine roomalaisine mosaiikkeineen ja Pafoksen ulkopuolella oleva Afroditen Petra tou Romiou -kallio sekä 300-luvulta ennen Kristusta oleva maanalainen kuninkaiden hautalabyrintti. Erään tarinan mukaan kreikkalainen rakkaudenjumalatar Afrodite syntyi meren aalloista ja astui maihin Kyproksen saarella. Petra tou Romiou -kalliota pidetään Afroditen syntymäpaikkana, jolle tarinan mukaan Afrodite nousi tarunomaisesti kuohuavasta merestä.

Afroditen Petra tou Romiou -kallio - Kypros
Afroditen Petra tou Romiou -kallio - Kypros

Larnakan sää on samanlainen kuin muuallakin Kyproksen saarella. Kyproksella vallitsee tyypillinen Välimeren ilmasto, jossa on merkittäviä eroavuuksia eri vuodenaikoina. Kesällä on hyvin lämmintä ja kuivaa ja talvet ovat sateisia ja leutoja. Pitkä kuuma kesä kestää aina toukokuun puolestavälistä lokakuun puoliväliin asti ja lyhyt kuiva talvi on joulukuusta helmikuuhun. Kesän ja talven erottavat toisistaan lyhyt syksy- ja kevätvuodenaika. Koko saaren keskimääräinen vuotuinen lämpötila on 20 astetta.

Larnaka sää tällä hetkellä
ja Kypros lähipäivien sääennuste


Kypros Larnaka sää - keskimääräiset lämpötilat
Kypros Larnaka sää
keskimääräiset lämpötilat

Kyproslaisessa keittiössä ovat yleisiä tuoreet vihannekset ja hedelmät. Säännöllisesti käytettäviä vihanneksia ovat kesäkurpitsat, vihreät pippurit, okra, vihreät pavut, artisokat, porkkanat, tomaatit, kurkut, lehtisalaatti ja viinirypäleen lehdet ja palkokasvit kuten pavut, härkäpavut, herneet, kahviherneet ja linssit. Yleisimpiä hedelmiä ja pähkinöitä ovat päärynät, omenat, viinirypäleet, appelsiinit, mandariinit, nektariinit, karhunvatukat, kirsikka, mansikat, viikunat, vesimeloni, meloni, avokado, sitruuna, pistaasipähkinä, manteli, kastanja, saksanpähkinä ja pähkinä.

raakoja okranpalkoja loma ruoka kyproksella
Raakoja okranpalkoja

Kyproksen kalaruokiin kuuluu kalmaria, mustekalaa, punaista meriharjusta ja meriahventa. Salaateissa käytetään kurkkua ja tomaattia. Vihannesten valmistuksessa käytetään oliiviöljyä ja perunoita, persiljaa, säilöttyä kukkakaalia, punajuurta ja parsaa. Liha marinoidaan kuivatussa korianterissa, siemenissä ja viinissä sekä lopulta kuivataan ja savustetaan. Liharuoaksi tarjotaan lountzaa eli savustettua sianlihapaistia, hiilellä grillattua lammasta, souvlakia eli hiilen päällä kypsytettyä sianlihaa tai kanaa sekä jauhelihasta valmistettua seftalia. Leivän vaihtoehtona tarjotaan usein bulguria eli rikottua vehnän jyvää.

kreikkalainen souvlaki Kypros keittiö kyproslainen ruoka
Kreikkalainen souvlaki - Kypros

Halumi tai halloumi-juusto on peräisin Kyprokselta, jossa sitä valmistettiin ensin keskiajalla. Myöhemmin juusto levisi myös kaikkialle Lähi-itään. Halloumia tarjotaan tavallisesti alkupalaksi viipaleina joko tuoreena tai grillattuna.

kyproslainen halloumi-juusto kypros ruoka kyproslainen keittiö
Kyproslainen halloumi-juusto

Larnaka sopii lomakohteeksi etenkin kaikille auringosta, rantaelämästä, juhlimisesta ja erilaisista urheiluaktiviteeteista pitäville. Larnakassa on hyvät ostosmahdollisuudet ja hintataso on suunnilleen sama kuin Suomessa. Jotkut tuotteet kuten silmälasit, kengät, pehmeät matkalaukut ja nahkavaatteet ovat vähän edullisempia kuin Suomessa. Larnaka ei ole iso kaupunki, joten useimpiin kaupunginosiin voi tutustua helposti kävellen. Erityisen miellyttävää on kävellä iltaisin kaupungin tunnelmallisella rantakadulla. Kyproksen kauniiseen saareen taas tutustuu parhaiten vuokraamalla auton. Kyprokselle lentää Helsingistä reilu neljä tuntia. Larnakassa on oma lentokenttä kuusi kilometriä länteen kaupungin keskustasta. Taksikyyti lentokentältä Larnakan keskustaan kestää vain noin 15 minuuttia. Kyproksella ja Suomella on sama aika.

Suomi
Kypros

LARNAKA HOTELLIT JA KYPROS MAJOITUS

Hotellit lennot matkat etusivu

Hotellit lennot matkat keskustelu

Hotellit lennot matkat tarjous

Matkakohteita

Agia Napa / Kypros

Alanya / Turkki

Albufeira / Algarve / Portugali

Alcudia / Mallorca / Espanja

Algarve / Portugali

Alghero / Sardinia / Italia

Alicante / Costa Blanca / Espanja

Azorit / Portugali

Bad Gastein / Alpit / Itävalta

Boa Vista / Kap Verde

Branco / Kap Verde

Brava / Kap Verde

Cabrera / Mallorca / Espanja

Chamonix / Alpit / Ranska

Chinijon saaristomeri / Kanariansaaret / Espanja

Cima / Kap Verde

Comino / Malta

Corvo / Azorit / Portugali

Desertassaaret / Madeira / Portugali

Djerba / Tunisia

Dubai / Yhdistyneet Arabiemiirikunnat

Eilat / Israel

El Hierro / Kanariansaaret / Espanja

Faial / Azorit / Portugali

Flachau / Alpit / Itävalta

Flores / Azorit / Portugali

Fogo / Kap Verde

Formentera / Mallorca / Espanja

Fuengirola / Costa del Sol / Espanja

Fuerteventura / Kanariansaaret / Espanja

Gardajärvi / Italia

Gozo / Malta

Graciosa / Azorit / Portugali

Gran Canaria / Kanariansaaret / Espanja

Grande / Kap Verde

Hania / Kreeta / Kreikka

Havanna / Karibian saaret / Kuuba

Helsinki / Suomi

Hurghada / Egypti

Ixia / Rodos / Kreikka

Ibiza / Mallorca / Espanja

Kanariansaaret / Espanja

Kap Verde / Kap Verden tasavalta

Kreeta / Kreikka

Kultahietikko / Bulgaria

Kööpenhamina / Tanska

La Gomera / Kanariansaaret / Espanja

La Palma / Kanariansaaret / Espanja

Lanzarote / Kanariansaaret / Espanja

Larnaka / Kypros

Lontoo / Englanti

Madeira / Portugali

Maio / Kap Verde

Malaga / Costa del Sol / Espanja

Mallorca / Espanja

Malta / Maltan tasavalta

Menorca / Mallorca / Espanja

Monte Gordo / Algarve / Portugali

Nabq Bay / Sharm el Sheikh / Egypti

New York / Yhdysvallat / USA

Obertauern / Alpit / Itävalta

Oslo / Norja

Pariisi / Ranska

Phuket / Thaimaa

Pico / Azorit / Portugali

Pietari / Venäjä

Porto Santo / Madeira / Portugali

Praha / Tsekki

Raso / Kap Verde

Reykjavik / Islanti

Rodos / Kreikka

Saalbach-Hinterglemm / Itävalta

Sal / Kap Verde

Santa Luzia / Kap Verde

Santa Maria / Azorit / Portugali

Santiago / Kap Verde

Santo Antão / Kap Verde

São Jorge / Azorit / Portugali

São Miguel / Azorit / Portugali

São Nicolau / Kap Verde

São Tiaco / Kap Verde

São Vicente / Kap Verde

Sardinia / Italia

Schladming / Alpit / Itävalta

Selvegenssaaret / Madeira / Portugali

Seychellit / Seychellien tasavalta

Sharjah / Arabiemiraatit

Sharm el Sheikh / Egypti

Sousse / Tunisia

Sunny Beach / Bulgaria

Tallinna / Viro

Teneriffa / Kanariansaaret / Espanja

Terceira / Azorit / Portugali

Torremolinos / Costa del Sol / Espanja

Torrevieja / Costa Blanca / Espanja

Tukholma / Ruotsi

Varadero / Karibian saaret / Kuuba

Victoria / Seychellit

Zakynthos / Kreikka

Tulli

Matkarokotukset

Matkaoppaat

Lehti tai kirja matkalukemiseksi?

Halvat hotellit lennot ja matkat

Hotellit lennot matkat

Matkakohteita

Agia Napa / Kypros

Alanya / Turkki

Albufeira / Algarve / Portugali

Alcudia / Mallorca / Espanja

Algarve / Portugali

Alghero / Sardinia / Italia

Alicante / Costa Blanca / Espanja

Azorit / Portugali

Bad Gastein / Alpit / Itävalta

Boa Vista / Kap Verde

Branco / Kap Verde

Brava / Kap Verde

Cabrera / Mallorca / Espanja

Chamonix / Alpit / Ranska

Chinijon saaristomeri / Kanariansaaret / Espanja

Cima / Kap Verde

Comino / Malta

Corvo / Azorit / Portugali

Desertassaaret / Madeira / Portugali

Djerba / Tunisia

Dubai / Yhdistyneet Arabiemiirikunnat

Eilat / Israel

El Hierro / Kanariansaaret / Espanja

Faial / Azorit / Portugali

Flachau / Alpit / Itävalta

Flores / Azorit / Portugali

Fogo / Kap Verde

Formentera / Mallorca / Espanja

Fuengirola / Costa del Sol / Espanja

Fuerteventura / Kanariansaaret / Espanja

Gardajärvi / Italia

Gozo / Malta

Graciosa / Azorit / Portugali

Gran Canaria / Kanariansaaret / Espanja

Grande / Kap Verde

Hania / Kreeta / Kreikka

Havanna / Karibian saaret / Kuuba

Helsinki / Suomi

Hurghada / Egypti

Ixia / Rodos / Kreikka

Ibiza / Mallorca / Espanja

Kanariansaaret / Espanja

Kap Verde / Kap Verden tasavalta

Kreeta / Kreikka

Kultahietikko / Bulgaria

Kööpenhamina / Tanska

La Gomera / Kanariansaaret / Espanja

La Palma / Kanariansaaret / Espanja

Lanzarote / Kanariansaaret / Espanja

Larnaka / Kypros

Lontoo / Englanti

Madeira / Portugali

Maio / Kap Verde

Malaga / Costa del Sol / Espanja

Mallorca / Espanja

Malta / Maltan tasavalta

Menorca / Mallorca / Espanja

Monte Gordo / Algarve / Portugali

Nabq Bay / Sharm el Sheikh / Egypti

New York / Yhdysvallat / USA

Obertauern / Alpit / Itävalta

Oslo / Norja

Pariisi / Ranska

Phuket / Thaimaa

Pico / Azorit / Portugali

Pietari / Venäjä

Porto Santo / Madeira / Portugali

Praha / Tsekki

Raso / Kap Verde

Reykjavik / Islanti

Rodos / Kreikka

Saalbach-Hinterglemm / Itävalta

Sal / Kap Verde

Santa Luzia / Kap Verde

Santa Maria / Azorit / Portugali

Santiago / Kap Verde

Santo Antão / Kap Verde

São Jorge / Azorit / Portugali

São Miguel / Azorit / Portugali

São Nicolau / Kap Verde

São Tiaco / Kap Verde

São Vicente / Kap Verde

Sardinia / Italia

Schladming / Alpit / Itävalta

Selvegenssaaret / Madeira / Portugali

Seychellit / Seychellien tasavalta

Sharjah / Arabiemiraatit

Sharm el Sheikh / Egypti

Sousse / Tunisia

Sunny Beach / Bulgaria

Tallinna / Viro

Teneriffa / Kanariansaaret / Espanja

Terceira / Azorit / Portugali

Torremolinos / Costa del Sol / Espanja

Torrevieja / Costa Blanca / Espanja

Tukholma / Ruotsi

Varadero / Karibian saaret / Kuuba

Victoria / Seychellit

Zakynthos / Kreikka

Halvat hotellit lennot ja matkat

SÄÄSTÄ RAHAA SÄÄSTÄ AIKAA SÄÄSTÄ VAIVAA

Matkailuaiheisia sivustoja, majoitusta ja online matkatoimistoja

Lomalle helposti ja edullisesti - varaa matka heti

Lisää Larnaka kuvia ja Kypros matkakertomuksia:

Larnaka kuvia ja Kypros matkakertomuksia - Pexels
Kuvia Kyprokselta ja Larnacasta - Unsplash
Larnaka kuvia - Google

Lähteet ja kuvat: Omat reissut / Wikipedia / Public Domain.

LARNAKA HOTELLIT KYPROS LENNOT LARNACA MATKAT

LARNAKA TIETOA JA KUVIA

Larnaka. Tutustu ja ihastu Kyproksen aurinkoiseen Larnacaan!

HotellitLennotMatkat.fi palveluun on kerätty Larnaka tietoa ja Larnaca kuvia.

Lähetä parannusehdotuksia, kysymyksiä tai vastaavaa. Yksityisyyden suoja. Kiitos!


GOOGLE TÄSMÄHAKU

Tulli

Matkarokotukset

Linkkejä

Matkaoppaat

Matkalukemista

Hotellit lennot matkat keskustelu

Kauneustrendit

Matkatarjouksia

Matkatoimistoja

Lentotarjouksia

Hotellitarjouksia

All rights reserved. Unauthorized copying of this page prohibited.

Lisää tämä sivu suosikkeihisi. (CTRL+D)