SOUSSE - TUNISIA - HOTELLIT LENNOT MATKATSOUSSE TUNISIA MATKATIETOA JA LOMAKUVIASOUSSE TUNISIA HOTELLITLENNOTMATKAT.FIHUOM! Matkakohteita, tietoa, kuvia ja tarjouksia on runsaasti, joten koko sivun latautuminen saattaa kestää parikymmentä sekuntia tavallista pidempään ... hyvää kannattaa odottaa ... |
SOUSSE
Sousse on merkittävä satamakaupunki ja suosittu matkailukohde Tunisiassa Pohjois-Afrikassa Välimeren etelärannikolla. Se sijaitsee 140 kilometriä etelään Tunisian pääkaupungista Tunisista. Sousse on Tunisian kolmanneksi suurin kaupunki. Sen asukasluku on noin 400 000. Sousse on etenkin brittien, saksalaisten, pohjoismaalaisten ja venäläisten suosima matkailukohde. Soussessa käy turisteja ympäri vuoden, vaikka kesällä kaupungissa on huomattavasti lämpimämpää kuin talvella. Soussesta on matkaa Hammametiin 85 kilometriä, Port El Kantaouiniin 10 kilometriä, Nabeuliin 96 kilometriä ja Monastiriin 20 kilometriä. Soussen lähin lentokenttä sijaitsee Monastirissa.
Tunisia on tasavalta. Sen rajanaapureita ovat lännessä Algeria sekä etelässä ja idässä Libya. Tunisian tärkeimmät luonnonvarat ovat öljy, fosfaatti, rautamalmi, lyijy, sinkki, suola ja taateli. Suurin osa Tunisiasta on puolikuivaa pensaikkoa tai kuivaa hiekkaista aavikkoa. Maan pohjoisosissa vaikuttaa Välimeren ilmasto sateisine talvineen. Aivan Välimeren rannoilla kasvillisuus onkin Välimeren kasvillisuutta eli kuivia metsiä ja ikivihreää pensaikkoa. Välimeren metsäaluetta suojelee El Fedjan luonnonpuisto. Pohjoisosassa on myös vuoristoja, joissa sijaitsee maan korkein kohta Jabal ash Shanabi (1544 metriä). Vuoristoissa kasvaa kuivia ikivihreitä havumetsiä, lähinnä mäntyä ja seetripuita. Talvisin vuoristometsissä voi sataa myös lunta.
Soussen tärkeimmät elinkeinot ovat elintarvike-, tekstiili- ja koneteollisuus sekä kalastus. Sousse on merkittävä satamakaupunki, josta viedään ulkomaille muun muassa oliiveja, oliiviöljyä ja hedelmiä. Tunisian väestö periytyy berbereistä ja arabeista. Maassa asuu vähän myös eurooppalaisia ja Djerban saarella asuvia juutalaisia. Tunisian väestöstä noin 98 prosenttia on islaminuskoisia ja Soussen katukuvassa näkyykin huomattavan paljon maan pääuskonto islam. Tunisian virallinen kieli on arabia ja myös ranskan kieltä käytetään yleisesti. Tunisian rahayksikkö on Tunisian dinaari, mutta myös euroja hyväksytään epävirallisena maksuvälineenä. Yksi Tunisian dinaari on noin puoli euroa.
Soussella on takanaan lähes 3000 vuoden historia. Foinikialaiset löysivät Soussen 800-luvulla ennen Kristusta. Kaupunki on valloitettu historiansa aikana moneen kertaan ja sen nimi on vaihdellut aina eri vallanpitäjien mukaan. Antiikin aikana Soussen nimi oli Hadrumetum. Hadrumetum oli foinikialainen kolonia, joka sijaitsi nykyisen Soussen paikalla Tunisiassa. Se oli Karthagoa vanhempi ja yksi Karthagon valtakunnan kaupungeista Pohjois-Afrikassa. Arabit antoivat Sousselle viimein nimen Susa.
Soussen ja Port el Kantaouin edustalla on seitsemän kilometrin pituinen valkohiekkainen Boujaffar- ranta, josta voi vuokrata aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja. Osa rannasta on hotellien yksityisrantaa, mutta suurin osa on kaikille avoinna. Soussen rannalla voi harrastaa monenlaista vesiurheilua kuten kalastusta, laitesukellusta, liitovarjohyppyä, purjelautailua ja vesihiihtoa. Rannalta järjestetään useita retkiä myös muualle Tunisian rannikolle. Soussen hiekkaranta ovat päivisin turistien suosiossa, kun taas myöhemmin illalla tunisialaiset perheet tulevat nauttimaan viileämmästä ilmasta ja rauhallisesta piknikistä meren äärellä.
Soussen tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat muun muassa Vanha kaupunki (Medina), katakombit ja Ribat eli luostarilinnoitus. Medinat ovat arabien 600-luvulla rakentamia erillisiä muurein ympäröityjä vanhoja kaupunginosia, joita löytyy monista Pohjois-Afrikan kaupungeista. Medinat sisältävät monia kapeita ja sokkeloisia katuja, historiallisia suihkulähteitä, palatseja ja moskeijoita. Medinan kadut voivat olla jopa alle metrin leveitä. Jotkut hyvin kapeat ja mutkaiset kadut on aikoinaan rakennettu sekoittamaan ja hidastamaan kaupunkiin tulevia tunkeutujia. Medinan kaikki muistomerkit ovat kulttuurisesti merkittäviä ja siksi hyvin suojeltuja.
Soussen länsipuolella sijaitsevat maanalaiset katakombit rakennettiin varhaiskristittyjen hautapaikoiksi 200-300 -luvulla. Alkuperäinen risteilevistä kapeista käytävistä ja portaikoista koostuva tunneliverkosto ulottuu yli viiden kilometrin päähän ja sisältää yhteensä 15000 hautaa. Katakombissa olevat ruumiit on kääritty liinoihin ja asetettu käytäväsyvennyksiin, asetettu päällekkäin tai suljettu tiilien taakse. Sortumisvaaran vuoksi turisteille auki olevalla alueella on nähtävillä vain 100 metriä hautakäytävää, joka on saatu aavemaisen tuntuiseksi pehmeällä valolla. Tunnelin seinillä on useita hautakammioiden ovia ja lasien takana on esillä kaksi luurankoa.
Soussen Ribat eli luostarilinnoitus sijaitsee Farhat Hachedin oikealla puolella. Aghlabidin hallitsijat aloittivat Ribatin rakentamisen vuonna 821. Siellä harjoitettiin aikoinaan hyvin vanhoillisia ja askeettisia islamin oppeja. Keskiajalla luostarissa asui uskonnolleen kuuliainen muslimisotureiden yhteisö nimeltään "pyhän sodan" taistelijamunkit. Taistelijamunkit eli ribatit olivat omistautuneet levittämään islamin uskontoa ja suojelemaan maata vihollisia, kuten Sisilian kristittyjä, vastaan. Ribatin neliskulmainen portinvartijan talo toimii ainoana sisäänpääsynä linnoitukseen. Luostariin kuuluvia tärkeitä osia ovat muun muassa sisäpiha, munkkien huoneet, pylväskäytävä, varastohuoneet ja hevostallit. Ylhäältä 27 metriä korkeasta kellotornista avautuvat mahtavat näköalat alas Soussen satamaan ja vanhaan kaupunkiin Medinaan.
Soussessa on yli 300 aurinkoista päivää ja siellä sataa hyvin harvoin. Huhtikuusta lokakuuhun keskimääräinen päivittäinen lämpötila vaihtelee 23 asteesta aina 33 asteeseen. Loppuosan vuodesta lämpötila on edelleen melko korkealla ja se harvoin putoaa 18 asteen alapuolelle. Talvisinkin Soussessa voi olla parhaimmillaan jopa 20 astetta lämmintä.
Tunisialainen keittiö kuuluu Pohjois-Afrikan keittiöön, joka on saanut vuosituhansien aikana vaikutteita sekä Lähi-idän että muiden Välimeren alueen keittiöiltä. Tunisia on ollut historiansa aikana Ranskan vallan alla ja siten ranskalaisen keittiön vaikutus näkyy ehkä parhaiten tunisialaisessa ruoassa. Lisäksi monet tunisialaiset ruoat (esimerkiksi maan kansallisruoka kuskus) pohjautuvat alueen alkuperäisväestön berberien ruokaperinteeseen.
Tunisialainen ruoka on useimmiten erittäin voimakkaasti maustettua. Mausteina käytetään eniten punapippuria ja valkosipulia, mutta myös muun muassa roomankuminaa, kanelia, muskottia, sahramia, anista sekä tuoreina yrtteinä minttua, korianteria ja persiljaa. Tunisialaisessa keittiössä syödään yleensä alkuruokina keittoja tai piiraita. Tärkeitä perinteisiä ruoka-aineita ovat lampaanliha, palkokasvit, viljatuotteet, sitrushedelmät, monenlaiset vihannekset ja hedelmät sekä rannikolla kala ja muut merenelävät. Hedelmistä erikoisuutena käytetään myös kaktusta. Ruuanlaitossa ovat tärkeässä roolissa myös oliivit, taatelit, mantelit ja viinirypäleet. Tunisiassa leipä on usein italialaistyyppistä valkoista vehnäleipää. Tunisialaisten keittojen yleisnimitys on chorba ja piirakoiden brik. Tunisiassa kannattaa maistaa myös chakchoukaa, joka on perinteinen tunisialainen pyttipannu. Tunisialainen jälkiruoka on yleensä pieni makea leivos tai hedelmä. Tunisiasta lähtöisin oleva leivonnainen on makroud. Ruokajuomana Tunisiassa käytetään vettä, hedelmämehuja ja virvoitusjuomia kuten omenalimonadia. Minttutee on yleinen juoma kaikissa Pohjois-Afrikan maissa. Tunisialaisissa ravintoloissa on loistava hinta-laatusuhde.
Sousse on hyvä matkakohde etenkin lapsiperheille ja kaikille aurinkoisesta rantalomasta pitäville. Lapsiperheille löytyy Port el Kantouin hiekkaranta-alueelta viihtyisä Acqua Palace -vesipuisto pitkine vesiliukumäkineen. Kuuman rantapäivän jälkeen kannattaa tehdä tunnelmallinen kamelikaravaaniretki Saharan hiekkadyynien yli ja tutustua samalla perinteisen kiviuunileivän paistamiseen tai savenvalantaan. Soussesta voi tehdä myös pidemmän retken pohjoiseen noin 40 kilometrin päähän lähes asumattomaan Takrounan kylään. Takrouna on 300 metriä korkealle kukkulalle rakennettu "kivinen kylä", joka näytteli merkittävää osaa Toisessa maailmansodassa, jolloin uusi-seelantilaiset kärsivät raskaan tappion yrittäessään vallata aluetta. Soussessa kannattaa myös shoppailla, sillä Tunisiassa hintataso on edullisempi kuin Suomessa, vain tuontialkoholi, kosmetiikka ja elektroniikka ovat kalliimpia. Basaareissa kannattaa aina tinkiä. Suosittuja tuliaisia Soussesta ovat muun muassa kupari- ja messinkiesineet, oliiviöljy, nahkatuotteet, keramiikka, hopeakorut ja mausteet. Helsingistä lentää Sousseen noin neljässä tunnissa. Tunisiassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa (kesäaikana kaksi tuntia vähemmän kuin Suomessa).
SOUSSE HOTELLIT JA MAJOITUS TUNISIA |
Hotellit lennot matkat etusivu Hotellit lennot matkat keskustelu Hotellit lennot matkat tarjous Albufeira / Algarve / Portugali Alicante / Costa Blanca / Espanja Bad Gastein / Alpit / Itävalta Chinijon saaristomeri / Kanariansaaret / Espanja Desertassaaret / Madeira / Portugali Dubai / Yhdistyneet Arabiemiirikunnat El Hierro / Kanariansaaret / Espanja Formentera / Mallorca / Espanja Fuengirola / Costa del Sol / Espanja Fuerteventura / Kanariansaaret / Espanja Gran Canaria / Kanariansaaret / Espanja Havanna / Karibian saaret / Kuuba Kap Verde / Kap Verden tasavalta La Gomera / Kanariansaaret / Espanja La Palma / Kanariansaaret / Espanja Lanzarote / Kanariansaaret / Espanja Malaga / Costa del Sol / Espanja Monte Gordo / Algarve / Portugali Nabq Bay / Sharm el Sheikh / Egypti Porto Santo / Madeira / Portugali Saalbach-Hinterglemm / Itävalta Santa Maria / Azorit / Portugali São Jorge / Azorit / Portugali São Miguel / Azorit / Portugali Selvegenssaaret / Madeira / Portugali Seychellit / Seychellien tasavalta Teneriffa / Kanariansaaret / Espanja Torremolinos / Costa del Sol / Espanja Torrevieja / Costa Blanca / Espanja Varadero / Karibian saaret / Kuuba |
All rights reserved. Unauthorized copying of this page prohibited. |